Voordelen vegetarisch eten

Voordelen-vegetarisch-etenVegetarisch eten is het nu gezond of niet? De een zegt van wel, de ander niet. Vlees eten is toch niet slecht? In de schijf van vijf wordt vlees en vis eten ook gewoon aanbevolen. Een eenduidig antwoord is er niet, vlees en vis eten is niet perse ongezond en vegetarisch eten kán gezond zijn maar hoeft dit niet altijd te zijn. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van een vegetarische voeding.

 

 

Voordelen vegetarisch eten – vervangen
Vegetarisch eten is pas gezond wanneer de vlees en vis die anders gegeten wordt op een juiste manier vervangen wordt door andere dingen. Alleen maar groenten en wat aardappelen, rijst en pasta eten ia dus NIET gezond.

Vegetariërs die het goed doen vervangen vlees en vis door andere bronnen van eiwit en B12. Vaak zijn dit producten met minder slechte vetten en minder ‘slechte stoffen’ dan in vlees (en vis). In dit geval kan vegetarisch eten dus wel gezond(er) zijn.

Voordelen vegetarisch eten
Dus wanneer u vegetarisch eet op een juiste manier, kunt u er de volgende voordelen mee doen:

  1. Cholesterol Een vegetarische voeding is goed voor het cholesterol. Dit omdat vlees en vis vaak vervangen wordt door soja en noten. Hierin zitten gunstige stoffen welke helpen bij een goed cholesterol. Een goed cholesterol gehalte is onder andere van belang voor een gezond hart en bloedvaten.
  2. Huid Een vegetarisch dieet helpt bij een gezonde huid. De voeding van een vegetariër bevat namelijk veel meer gunstige voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen voor een gezonde huid. Daarnaast kunnen schadelijke stoffen beter worden uitgescheiden door extra antioxidanten in vegetarisch eten.
  1. Stoelgang en darmwerking Omdat een vegetariër over het algemeen meer voedingsvezels gebruikt is de stoelgang en darmwerking vaak beter.
  1. GewichtVegetariërs zijn over het algemeen een stuk slanker dan NIET vegetariërs.
  2. Andere gezondheidsvoordelen

Naast bovengenoemde heeft een juist afgestelde vegetarische voeding meestal ook een positieve invloed op het risico op botontkalking, nierproblemen en kanker.

Nadelen vegetarisch eten
Natuurlijk hangen er ook een aantal nadelen aan vegetarisch eten. Zo is het ten eerste heel belangrijk het GOED te doen, doet u dit niet, dan bestaat er een grote kans op veel tekorten in de voeding, wat niet goed is voor de gezondheid.

  1. IJzer: Een ijzertekort is een veel voorkomend probleem bij vegetariërs, vooral bij vrouwen die nog menstrueren. Een ijzertekort kan voorkomen worden door vlees en vis op een juiste wijze te vervangen door bijvoorbeeld ei, soja en peulvruchten.
  1. Zout: Standaard vleesvervangers zoals vega burgers bevatten vaak veel zout. Het is dus verstandig om hier op te letten en voornamelijk verse vleesvervangers te gebruiken dan kant- en klare.

Voordelen vegetarisch eten – deel vegetarisch
Houdt u wel van een lekker stukjes vlees en af en toe vis? En zie u een totale vegetarische voeding niet zo zitten? Dan is het een goed idee om deels vegetarisch te eten, ofwel af en toe geen vlees. Het is gezond om af en toe geen vlees te eten, doe dit bijvoorbeeld 1-2 keer per week. U kunt bijvoorbeeld een keer een eitje nemen in plaats van vlees. Ook kunt u bijvoorbeeld een keer een salade met noten en kaas eten, en zo zijn er nog veel meer ideeën waardoor u gemakkelijk minder vlees kunt eten.

Advies:
1x per week vette vis
1x per week magere vis
2x per week vegetarisch
3x per week vlees, waarvan 1 keer gevogelte

Heeft u zelf een idee voor een lekker en gezond vegetarisch gerecht? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *