Voedselverspilling

VoedselverspillingHet begrip voedselverspilling wordt steeds groter in Nederland. 14% van alle boodschappen wordt weggegooid zonder dat het gebruikt is.

Voedselverspilling is slecht voor de portemonnee en het milieu. De overheid wil voedselverspilling graag tegengaan. Gooit u zelf veel voedsel weg?

Wij brengen de voedselverspilling in Nederland voor u in kaart en geven u tips om voedselverspilling te verminderen.

Voedselverspilling in Nederland – cijfers

Nederlanders gooien samen ongeveer 2,5 miljard aan voedsel weg per jaar. Dit komt neer op ongeveer €150 per persoon en ongeveer 50 kilo per persoon. Bedrijven verspillen samen ook nog eens 2,5 miljard per jaar extra. De overheid wil de voedselverspilling in 2015 hebben verminderd met 20%.

Voedselverspilling – wat gaat er mis?

Kijkend naar de cijfers over voedselverspilling kunnen we stellen dat deze schrikbarend hoog zijn. Maar hoe komt het nu dat we samen zoveel voedsel verspillen en wat gooien we voornamelijk weg?

Producten die het meest worden weggegooid:

  • Brood
  • Groente en fruit
  • Sauzen en vetten
  • Melkproducten

Veelvoorkomende redenen voor voedselverspilling:

  • Te grote verpakkingen
  • Te veel inkopen
  • Te veel bereiden (geen goed inzicht in portiegroottes)
  • Slecht overzicht in voorraden in (koel)kast
  • Bederf door slecht bewaren
  • Mislukte inkopen of foutief bereidde producten

Naast deze veelvoorkomende redenen voor voedselverspilling speelt het bewustzijn van de mens ook een grote rol. Veel mensen kennen de gevolgen niet van het weggooien van voedsel.

Voedselverspilling tegengaan – tips

Er zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden om voedselverspilling tegen te gaan. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hier een steentje aan bijdragen.

  1. Horeca kan kleinere porties aanbieden en daarmee een groot deel van de voedselverspilling tegengaan.
  2. Supermarkten kunnen de inkoop van producten nog beter beheren waardoor minder weggegooid hoeft te worden n.a.v. bederf.
  3. Supermarkten kunnen de verpakkingen met voedsel kleiner maken, dit is al zichtbaar in de 1 persoons- verpakkingen van bepaalde voedingsmiddelen die steeds meer verkrijgbaar zijn.
  4. Particulieren kunnen voedselverspilling verminderen door een beter overzicht in voorraad te creëren. Check regelmatig de voorraad en gebruik producten waarvan de datum bijna verstreken is.
  5. Voedsel wat ‘over’ is kan vaak de volgende dag nog gebruikt worden. Zo kunnen gekookt aardappelen bijvoorbeeld de volgende dag opgebakken worden.
  6. Weeg aardappelen, pasta en rijst af op het aantal porties. Vaak wordt hiervan teveel gekookt omdat men niet goed kan inschatten hoeveel een portie precies is.
  7. Vries brood in en pak alleen het aantal sneetjes eruit dat u nodig heeft. Heeft u toch droog brood? Rooster het dan of maak er een tosti van.
  8. De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden Celsius. Veel huishoudens hebben de temperatuur van de koelkast hoger staan waardoor eerder voedselbederf optreedt.
  9. Bepaalde voedingsmiddelen worden verkeerd bewaard. U kunt gratis de bewaarwijzer bestellen op de website van het Voedingscentrum. Dit is een super handige wijzer die u precies verteld hoe en hoe lang u voedsel kunt bewaren.

Heeft u zelf nog goede tips om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *