Voedsel bewaren in de vriezer

Voedsel-bewaren-in-de-vriezerEen vriezer is erg handig! U kunt er voedsel namelijk veel langer in bewaren dan in de koelkast. Hoewel veel voedingsmiddelen in of buiten de koelkast al binnen enkele dagen opgegeten dienen te worden, overleven de meeste voedingsmiddelen maanden lang in de diepvries.

Maar hoe kunt u voedsel nu het beste bewaren in de diepvries? En hoelang kunt u bepaalde voedingsmiddelen bewaren in de vriezer? In dit artikel leest u meer over het bewaren van voedsel in de diepvries.

Tips voor het invriezen van voedsel
Ten eerste is het van belang om voedsel op juiste wijze in te vriezen. Door voedsel op juiste wijze in te vriezen zorgt u ervoor dat het veilig blijft uw voedsel te consumeren en zorgt u er tevens voor dat de kwaliteit van het voedsel gewaarborgd blijft. Wat zijn de belangrijkste tips voor het invriezen van voedsel?

1. Stop de vriezer niet te vol! Heeft u veel in te vriezen? Koop dan liever een ruimere vriezer!
2. Vries kleine porties tegelijk in. Heeft u bijvoorbeeld een grote pan soep over? Dan kunt u deze hoeveelheid het beste verdelen over kleine beetjes en deze los van elkaar in de vriezer stoppen.
3. De temperatuur van de vriezer moet tenminste -18 graden Celsius zijn. -17 graden Celsius is dus te ‘warm’ en -19 graden Celsius is prima.
4. Wil je warme ‘restjes’ invriezen? Laat deze dan eerst afkoelen op het aanrecht, zet niet direct in de vriezer! Snel afkoelen is het beste! Doe dit bijvoorbeeld door het eten in een bakje met daaronder koud water af te laten koelen. Laat een ‘restje’ maximaal 2 uur lang buiten de koeling staan.
5. Zet een datum op zelf ingevroren ‘restjes’.

Hoelang kun je voedsel in de vriezer bewaren?
Eerder al heeft u kunnen lezen dat u voedsel vaak wel maanden lang kunt bewaren in de vriezer. Brood kunt u in verhouding het minst lang bewaren omdat dit na verloop van tijd steeds droger wordt en niet meer lekker smaakt.

Brood:                2-4 weken
Groente:            6-12 maanden
Vis:                     2 maanden
Kip:                     9 maanden
Varkensvlees:    4 maanden
Rundvlees:         6-12 maanden
Bereid vlees:      3 maanden

* Producten die u in de supermarkt al ingevroren koopt kunt u zolang bewaren als op de verpakking staat aangegeven.  

Overige tips
Een stroomstoring, heel erg vervelend, maar het kan iedereen overkomen! Ingevroren voedsel blijft ongeveer 24 uur lang houdbaar in de diepvries wanneer het stroom er vanaf is gegaan. Binnen deze 24 uur kan het nog opnieuw worden ingevroren.

Het ontdooien van producten vanuit de diepvries kunt u het beste doen in de koelkast of op de ontdooi stand van de magnetron. Doe dit niet op het aanrecht!

Tip: bij het ontdooien van vlees komen vaak sappen vrij, doe daarom altijd een bordje  of bakje onder het vlees wanneer u het gaat ontdooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *