Touwtje springen, een echter calorieën verbrander!

Touwtje springen of ook wel Rope skipping genoemd is dé manier om aan je conditie te werken en veel calorieën te verbranden in een korte tijd. Het voordeel van touwtje springen is dat je het op ieder moment thuis kunt doen.

Aantal calorieën bij touwtje springen
Door rustig een tijdje te springen verbrand je al aardig wat calorieën. Je verbrand ongeveer 0,14 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht, per minuut. Iemand van 85 kilo verbrand in 10 minuten dus ongeveer 112 kilocalorieën.

Wat heb je nodig?
– Sportschoenen met een goede demping.
– Een ondergrond die een beetje veert (een houten vloer of gymzaalvloer).
– Een springtouw. Deze kun je bij de sportzaak kopen maar ook gewoon bij de speelgoedwinkel of Action.

Welk springtouw?
Gebruik een springtouw van ongeveer 2 meter. De juiste lengte van het springtouw meet je door met beide voeten op het midden van het touw te gaan staan. De uiteinden van het touw moeten tot ongeveer je oksels komen. Let er bij het kopen op dat je het springtouw eventueel kunt inkorten.

Kies een springtouw wat soepel draait. Handvaten waarin het touw kan ronddraaien laten het touw ook soepeler draaien.

Wil je het aantal sprongen en calorieën bijhouden? Dan zijn er springtouwen met een ingebouwde calorieënmeter. Maar je kunt natuurlijk ook zelf meetellen of een app voor downloaden.

Trainingsschema touwtje springen
Als je net begint met touwtje springen zorg dan dat je het rustig opbouwt. Het springen komt best wel op je knieën aan dus het is niet verstandig meteen een stevige training aan te gaan. Begin altijd met even rustig inspringen. Zo worden je spieren warm en heb je minder kans op blessures.

Let bij het springen goed op je houding. Blijf recht staan en kijk voor je uit. Spring in een rustig tempo, eventueel met een tussen sprongetje. Luister hierbij goed naar je lichaam. Stop wanneer je last krijgt van pijn in je armen of knieën. Spring ook niet als je zwanger bent!

Hieronder geven we je een schema wat je als richtlijn kunt gebruiken.

Week Aantal keer per week Aantal sprongen
1 en 2 2 3 x 50 (rust 30 sec)
3 en 4 2 5 x 50 (rust 30 sec)
5 en 6 3 5 x 50 (rust 30 sec)
7 en 8 3 5 x 75 (rust 30 sec)
9 en 10 4 5 x 75 (rust 30 sec)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *