Afvallen door bewegen – 1 minuut per dag helpt al!

springtouwDat beweging goed is voor de gezondheid en het figuur dat weten we allemaal. Toch zijn er veel mensen die  niet voldoende bewegen. De redenen die hiervoor genoemd worden zijn vaak: tekort tijd, geen zin of lichamelijke klachten. Vaak zijn dit excuses, want zin moet je maken, je doet het uiteindelijk voor je gezondheid en er is altijd wel iets dat je wél kunt doen met al je lichamelijke beperkingen. Zo is zwemmen een goede vorm van beweging die ook voor mensen met bijvoorbeeld gewrichtsklachten of rugklachten heel goed te beoefenen is.

Geen tijd om te bewegen?
Dan blijft nog over: geen tijd om te bewegen. Goed nieuws voor mensen die dit excuus gebruiken om niet of onvoldoende te bewegen. Uit universitair onderzoek is namelijk gebleken dat iedere vorm van beweging, ook al duurt dit maar een minuut, helpt tegen de overtollige kilo’s. En iedereen heeft vast wel iedere dag een minuutje tijd over. Bovendien geeft ook de Nederlandse Norm Gezond Bewegen aan dat bewegen in blokken van minimaal 10 minuten effectief is.

Dat je niet iedere dag tijd hebt om een uur lang in de sportschool te sporten dat is begrijpelijk, maar iedereen kan toch wel even 10 minuten vrij maken om  ‘iets’ aan beweging te doen.

De intensiteit is belangrijker dan de duur
Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat juist de intensiteit van de beweging erg belangrijk is, minder dan de duur van de beweging. Een aantal korte, intensieve uitingen van beweging zouden hetzelfde effect hebben als beweging die langer van duur is maar minder intensief is.

Resultaten van het onderzoek
Uit het onderzoek bleek dat voor iedere minuut intensieve inspanning die wordt toegevoegd aan het wekelijkse bewegingspatroon, de BMI waarde met 0,07 punten daalde.

Vrouwen die dagelijks af en toe een minuutje beweging toevoegen aan hun dagelijkse bezigheden zouden het risico op overgewicht met 5% kunnen verlagen, mannen met 2%.

Tips om een minuutje te bewegen
Wat moet je nu eigenlijk dan een minuut lang doen? Daar zijn hele gemakkelijke oplossingen voor:
Pak de trap in plaats van roltrap of lift en loop deze in snel tempo op.
Probeer toch die ene trein wél te halen en trek een sprintje.
Ren thuis af en toe de trap een aantal keer op en af.
Pak thuis een springtouw en ga een minuut lang touwtje springen.

En zo zijn er nog veel meer korte oefeningetjes die je thuis tussendoor kunt doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *