Meer bewegen: 5 redenen en 5 tips

meer-bewegenHet wordt kouder buiten en ook is het sneller donker. Mensen zijn sneller moe en voelen zich minder fit en actief. ‘s avonds is er na een lange werkdag geen puf meer om te gaan bewegen. Dit scenario zal bij veel mensen bekend zijn, dit doordat mensen in de herfst en winter vaak minder energie hebben en het ook nog eens donker en koud is buiten. Voor veel mensen is dit een reden om lekker binnen te blijven en de deur niet meer uit te gaan. Tenzij je thuis binnen sport, betekent dit dus dat veel mensen in de herfst en winter veel minder bewegen. Jammer want een lekkere frisse wandeling kan veel goeds doen! Er zijn veel redenen om meer te gaan bewegen, ook in de herfst en winter!

In dit artikel lees je 5 redenen om meer te bewegen + een aantal nuttige tips om je te helpen het ook echt te gaan doen!

Stress en humeur
Veel mensen leiden een druk en stressvol bestaan. Stress is over het algemeen niet bevorderlijk voor de gezondheid en het humeur. Vooral in de herfst hebben ook veel mensen te maken met een zogenaamde herfstdip. Mensen met een herfstdip hebben last van depressieve gevoelens en dus een slecht humeur. Door te bewegen maakt het lichaam verschillende gelukshormonen aan die het humeur positief beïnvloeden. Heb je stress is beweging ook even een goed moment ter afleiding. Je ontsnapt als het ware even uit je stressvolle leven.

Gewicht
Dat beweging belangrijk is om een gezond gewicht te bereiken en te behouden weten de meesten wel maar omdat dit zo’n belangrijke reden is wordt deze toch nog een keer genoemd. Vooral zo tijdens de herfst en winter eet je ook wat stevigere maaltijden en zul je tijdens de feestdagen zeker wel wat extra’s naar binnen werken. Genoeg reden dus om dit te compenseren met een beetje extra beweging!

Energie
Je zult misschien verwachten dat bewegen energie kost, en dat kost het natuurlijk ook maar je zult bij regelmatig sporten uiteindelijk meer energie krijgen. Wie regelmatig beweegt voelt zich energieker en fitter en heeft meer zin om dingen te ondernemen! Ook dit is erg prettig omdat tijdens het ‘koude en donkere seizoen’ de energie en ‘zin’ meestal flink lager is.

Gezondheid
Regelmatig bewegen is tijdens ieder seizoen belangrijk! Het is namelijk super goed voor de gezondheid. Onder andere voor het hart, de bloeddruk, voor het gewicht, de botten en het cholesterolgehalte.

Seks
Een goed seksleven is ook van belang voor een goede gezondheid én is ook van belang om een goede relatie te onderhouden. Wie regelmatig beweegt heeft over het algemeen een beter seksleven.

Tips om ECHT meer te gaan bewegen
Nu je genoeg redenen hebt om meer te gaan bewegen moet je het natuurlijk wel ECHT gaan doen en het ook volhouden! Daarom geven wij je een aantal nuttige tips die je daarbij kunnen helpen!

1. Beweeg overdag!
Veel mensen hebben moeite om in het donker nog de deur uit te gaan om te gaan sporten. Probeer daarom op vrije dagen, bijvoorbeeld in het weekend zoveel mogelijk te doen. Zonlicht is namelijk ook goed voor je! Daarnaast kun je misschien tijdens de lunchpauze 15-30 minuten wandelen.

2. Ga naar binnen!
Omdat het buiten donker en soms erg koud is of misschien wel regent of sneeuwt is het een goed idee om in de winter binnen te gaan sporten. Zo heb je geen excuses om niet te gaan, en kun je ieder gewenst moment gewoon bewegen!

3. Bedenk een reden om te bewegen!
Het is gemakkelijker als je een reden hebt om te bewegen. Zomaar een rondje wandelen is niet voor iedereen weggelegd. Kies daarom een reden om te moeten bewegen, bijvoorbeeld: op de fiets naar het werk of de hond uitlaten.

4. Maak afspraken
Door afspraken te maken voorkom je dat je een beweegmoment uitstelt. Afspraken kun je maken met jezelf maar ook met een beweegmaatje of meerdere beweegmaatjes. Stel vaste dagen/tijden in om te gaan bewegen. Wandel je bijvoorbeeld buiten en regent het een keer op een afgesproken tijd dan kun je proberen die dag een ander moment in te plannen of iets binnen te gaan doen. Zorg ervoor dat je excuses hebt om niets te doen!

5. Denk aan je doelen
Waarom beweeg je? Iedereen heeft wel een goede reden om te bewegen, bijvoorbeeld het gewicht of gewoon de gezondheid. Herhaal je doel en denk aan wat je kunt bereiken wanneer je beweegt! Dit kan een goede motivatie zijn om toch te gaan sporten wanneer je eigenlijk helemaal geen zin hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *