Spinazie en vis samen ongezond of gevaarlijk?

Spinazie-en-vis-samen-ongezond-of-gevaarlijk-2Spinazie en vis, beide erg gezond én erg lekker. Ook de combinatie spinazie en vis gaat vaak goed samen. Maar is dit eigenlijk wel zo’n goede combinatie? Er wordt regelmatig beweerd dat de combinatie van spinazie en vis juist niet zo goed is!

Het zou ongezond of zelfs schadelijk kunnen zijn. Nu wilt u natuurlijk weten, kan ik spinazie in combinatie met vis eten? En hoe ongezond is dit eigenlijk voor het lichaam en de gezondheid? In onderstaand artikel leest u alles over de combinatie spinazie en vis!

Spinazie en vis samen – nitraat
In spinazie zit nitraat. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk voor het lichaam, maar in sommige gevallen wordt nitraat omgezet in nitriet. Nitriet wordt weer omgezet in nitrosaminen. Er zijn nog geen duidelijke wetenschappelijke bewijzen voor, maar er wordt vanuit gegaan dat nitrosaminen wél schadelijk zijn voor het lichaam en de gezondheid. Nitrosaminen zouden namelijk een kankerverwekkende werking hebben op het lichaam. Volgens onderzoeken treedt de vorming van nitriet in het lichaam op wanneer spinazie in combinatie met vis gegeten wordt.

Spinazie en vis samen – advies
Wat is nu het advies wat betreft spinazie en vis? Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groenten, zoals spinazie, niet te combineren met vis. Toch wordt het vaak in kant- en klare producten zoals bijvoorbeeld pasta’s of een quiche samen toegevoegd. Dit wordt geoorloofd omdat er tot op heden nog steeds geen bewijzen zijn dat het schadelijk is voor mensen. Bij dieren zijn er wel resultaten gevonden uit onderzoek, vandaar dat het Voedingscentrum voorzichtig is en adviseert spinazie en vis samen toch niet te doen.

Spinazie en vis samen – nitraatrijke groenten
Niet alleen spinazie bevat nitraat, ons advies is daarom om nitraatrijke groenten en vis samen niet te combineren. Hieronder volgt een opsomming van de meest gegeten nitraatrijke groenten:

Andijvie
Bleekselderij
Chinese kool
Koolrabi
Paksoi
Rode bieten
Sla
Spinazie
Spitskool
Venkel

Wilt u er zeker van zijn dat u geen risico loopt? Dan kunt u het beste geen vis combineren met bovenstaande groenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *