Seizoensgroenten van de herfst

Seizoensgroenten-van-de-herfstHet is herfst! Een seizoen dat door het vaak grauwe weer niet altijd in de smaak valt! De overgang van zomer naar herfst gaat vaak gepaard met verkoudheid en griep en veel mensen hebben last van een zogenaamde ‘herfstdip’. Toch kent de herfst niet alleen maar nadelen! De natuur kan tijdens de herfst ook prachtig zijn en in de herfst zijn ook heerlijke seizoensproducten verkrijgbaar! Iets extra’s doen voor de gezondheid is in de herfst niet overbodig, eet daarom voldoende groente! Lees in onderstaand artikel welke seizoensgroenten er in de herfst volop aanwezig zijn!

Waarom seizoensgroenten?
Dat groente gezond is weten we allemaal! Groentes bevatten relatief weinig calorieën en veel vitamines! Ideale voeding dus om je weerstand en gezondheid tijdens de herfst een flinke boost te geven. Het eten van seizoensgroente is nóg beter, namelijk omdat het scheelt in je portemonnee én beter is voor het milieu. Wanneer je groenten wilt kopen die in de winter niet in je omgeving groeien moeten deze uit het buitenland geïmporteerd worden. Dit kost meer geld én het is een belasting voor het milieu om de groenten hier naartoe te vervoeren.

Seizoensgroenten van de herfst
Knollen, kolen en pompoen zijn zeer herkenbaar als herfstgroente. Hieronder volgt een opsomming met een korte toelichting van een aantal van de lekkerste en gezondste herfstgroenten, die misschien niet iedereen regelmatig zal eten:

1. Pompoen
De pompoen is toch wel een van de meest bekende voedingsmiddelen van de herfst. Niet alleen als voedsel maar ook ter decoratie voor bijvoorbeeld Halloween zijn pompoenen erg populair. Pompoen heeft een prachtige oranje kleur en siert mooi bij andere groenten en verse kruiden die vaak groen van kleur zijn. Pompoen kan op veel verschillende manieren verwerkt worden. Denk bijvoorbeeld eens aan een heerlijke pompoensoep, een pompoen taart of in stukken gebakken.

Pompoen is rijk aan voedingsvezels waardoor het o.a. goed is voor de spijsvertering. Daarnaast bevat pompoen veel vitamine C, wat zeker van belang is voor een goede weerstand in de herfst. Verder bevat pompoen veel calcium, ijzer, betacaroteen en vitamine E.

Wist u dat: pompoen goed is voor de blaas en de prostaat!?

2. Koolraap
Koolraap is in Nederland niet een heel populaire groentesoort, maar is zeker de moeite waard eens te proberen. De koolraap heeft namelijk een zachte, licht zoete en bijzondere smaak. Koolraap wordt meestal gekookt gegeten en smaakt heerlijk bij gerechten met kaas en vlees.

De koolraap bevat net als de pompoen veel vitamine C, belangrijk voor de weerstand! En ook is het rijk aan calcium, kalium en betacaroteen.

3. Pastinaak
De pastinaak wordt ook wel benoemd tot een ‘vergeten groente’ hoewel deze groente soort vroeger wel veel gegeten werd, vooral toen er nog geen aardappelen waren, zijn veel mensen pastinaak tegenwoordig ‘vergeten’. Zonde, want deze geelwitte wortelsoort smaakt heerlijk en is super gezond!

Pastinaak bevat veel vitamines, waaronder uiteraard weer vitamine C. Daarnaast bevat pastinaak onder andere veel vitamine K, vitamine B11 (foliumzuur) en andere B-vitamines.

Wist u dat: pastinaak kan helpen bij veel ziektes en aandoeningen zoals Diabetes en hart –en vaatziekten!?

Probeer de seizoensgroenten van de herfst eens uit!
U heeft hierboven genoeg redenen kunnen lezen om eens wat vaker echte Herfst Seizoengroenten te eten! Dus waar wacht u nog op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *