Herfst voedsel – ga gezond de herfst door!

Herfst-voedselHoewel het kwik eind deze week weer boven de 20 graden Celsius uit komt, is het toch al herfst! Tijdens de herfst veranderd het weer aanzienlijk en dit doet veel met je lichaam! Het lichaam heeft het vaak even zwaar in de overgangsperiode van de zomer naar de herfst. Last van een herfstdip? Klik hier voor tips om dit tegen te gaan! Het is daarom extra belangrijk dat het lichaam in deze periode in goede conditie blijft en daarbij hoort ook gezonde voeding!

Het is altijd goed om seizoensproducten te eten. Daarom zullen wij in onderstaand artikel 2 voedingsmiddelen behandelen die in de herfst volop verkrijgbaar zijn én super gezond zijn en een gezond lichaam in de herfst stimuleren. Hoewel lang niet iedereen deze producten wel eens gegeten heeft is het zeker de moeite waard om eens te proberen.

Herfst voedsel – Kastanjes
Iedereen kent de kastanjes wel, maar meestal van het verzamelen van kastanjes als kind of het knutselen met kastanjes. Als voedingsmiddel zijn kastanjes minder bekend, in Nederland worden kastanjes niet veel gegeten. Kastanjes zitten boordevol vitamine B6, voedingsvezels, magnesium, kalium en calcium. Vitamines en mineralen die onder andere belangrijk zijn bij een goed werkend immuunsysteem en een goede werking van de spieren.

De kastanjes die gegeten worden zijn niet de wilde kastanjes die van de boom afvallen. De eetbare kastanjes zijn de zogenaamde tamme kastanjes, deze zijn puntiger van vorm. Kastanjes hebben een noot-achtige smaak, en worden daarom ook in de categorie noten geplaatst. Toch hebben kastanjes andere eigenschappen dan noten. Zo bevatten kastanjes veel minder vet en eiwit en meer koolhydraten.

Kastanjes kunnen op verschillende manieren bereid worden en kunnen ook rauw gegeten worden. Kastanjes kunnen gekookt worden, geroosterd worden of gepoft worden.

Verse kastanjes kunnen in de herfst in bepaalde supermarkten gekocht worden, niet iedere supermarkt verkoopt verse kastanjes. De groenteboer of natuurvoedingswinkel verkoopt deze over het algemeen wel.

Herfst voedsel – Pompoen
Pompoenen, ook regelmatig gebruikt als versiering, maar ook super gezond herfst voedsel! Zowel het vruchtvlees als de zaadjes van de pompoen zijn super gezond! Pompoen zit vol anti oxidanten. De zaadjes bevatten ook omega-3 vetzuren, super gezond dus! Pompoen helpt niet alleen om een goede weerstand te behouden tijdens de herfst, ook is het goed voor een soepele en elastische huid.

Pompoen heeft een hartige, maar ook zoete smaak. De combinatie van deze twee smaken maakt de smaak van pompoen erg bijzonder. Pompoen kan op veel verschillende manieren verwerkt worden. Zo wordt er vaak soep van gemaakt, maar kan het ook gebruikt worden als ‘groente’ in plaats van bijvoorbeeld wortel in een taart. Geroosterd of als puree is pompoen ook heerlijk.

Klik hier voor het recept voor een heerlijke pompoensoep!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *