Paleo dieet gezond?

Paleo-dieetHet paleo dieet is momenteel erg populair. Het paleo dieet is erop gericht te eten zoals in de Steentijd ook gegeten werd.

Dit dieet is gebaseerd op het principe dat het lichaam niet veranderd maar ons voedsel wel waardoor juist ziektes ontstaan.

Maar net zoals de meeste diëten zijn er vaak voor- en nadelen aan verbonden. Wij nemen voor u het Paleo dieet onder de loep.

 

Paleo dieet gezond – dieet in het kort

In het kort komt het Paleo dieet erop neer dat de volgende voedingsmiddelen voornamelijk gegeten worden:

  • Vis en vlees van grasetende dieren
  • Groente en fruit
  • Noten

Producten die niet gegeten worden zijn:

  • Zuivel
  • Granen
  • Peulvruchten
  • Zout, geraffineerde suikers en verwerkte oliën.

Het uiteindelijke idee achter het paleo dieet is doordat minder bewerkte voedingsmiddelen gegeten worden én mensen voldoende bewegen wordt automatisch een gezonde leefstijl aangenomen. Hierdoor zul je afvallen wanneer je overgewicht hebt, fitter zijn en een gezonder lichaam hebben.

Paleo dieet gezond – kritiek

Er wordt door diverse deskundigen kritisch gereageerd op het Paleo dieet. Zo weten we helemaal niet zeker wat mensen uit die tijd precies aten en is dit dieet dus gebaseerd op aannames in plaats van feiten. Daarnaast heeft het paleo dieet nog meer nadelen. Zo leven we bijvoorbeeld heel anders dan in de Steentijd en zijn (onbewerkte) granen en eiwitten uit bijvoorbeeld zuivel wel degelijk ergens goed voor in het lichaam.

We zijn gewend aan ons reguliere voedingspatroon en hebben alle voedingsmiddelen die we dagelijks tot ons nemen nodig voor een gezond en goed functionerend lichaam. Het enige nadeel dat nu is dat we veel bewerkte voedingsmiddelen gebruiken maar dit kan gemakkelijk verminderd worden door natuurlijker te gaan eten, biologisch te eten en gebruik te maken van bijvoorbeeld onbewerkte granen zoals spelt.

Paleo dieet gezond – voordelen

Het Paleo dieet heeft wel degelijk voordelen. Zo leren de meeste mensen die ooit een ervaring hebben gehad met het Paleo dieet bewuster te eten, meer natuurlijke en biologische voedingsmiddelen. Dit heeft zeker een gunstige invloed op de gezondheid.

Daarnaast is het Paleo dieet meer een leefstijl dan een dieet en is het in tegenstelling tot diverse crash diëten beter en langer vol te houden en zal het behaalde effect uiteindelijk ook beter zijn.

Paleo dieet gezond – advies

Totale opvolging van het Paleo dieet is niet ons advies. Wel is het goed om bepaalde punten van het Paleo dieet op te volgen. Zo is het goed om wat meer natuurlijker en bewuster te gaan eten waardoor u ook minder bewerkt voedsel zult eten.

Het weglaten van bijvoorbeeld granen en zuivel uit de voeding is niet verstandig omdat het lichaam eenmaal gewend is aan deze voedingsmiddelen en wel degelijk baad heeft bij het gebruik hiervan.

Dus eet wat meer natuurlijk en bewuster, minder bewerkt voedsel, en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dan zult u zien dat u vanzelf zult afvallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *