Vastendieet gezond?

vastendieetOp dit moment is het vastendieet erg populair. Het idee is simpel. Gedurende 2 dagen lang mogen mannen slechts 600 calorieën en vrouwen slechts 500 calorieën gebruiken. De overige dagen mag gewoon normaal gegeten worden. In de praktijk lijkt het dieet goed te werken. Je valt er snel en veel van af en het zou zelfs een goede invloed hebben op de gezondheid en het risico op bepaalde ziektes en aandoeningen aanzienlijk kunnen verlagen.

Maar is dit Vastendieet nu eigenlijk wel zo succesvol als het lijkt? Natuurlijk niet. Het is nooit echt prettig en makkelijk om een dieet te volgen. Dus ook het  volgen van het Vastendieet gaat niet zonder problemen. Alle extraatjes laten staan is vaak al moeilijk, laat staan 2 dagen lang slechts 500-600 calorieën mogen eten. De uitvinder van dit dieet Mosley probeerde het dieet zelf uit en gaf aan dat je aan het hongergevoel went. Maar wij weten allemaal dat dat erg moeilijk is.

Voedingsdeskundige Jaap Seidell heeft ook zijn mening gegeven over dit dieet.  Seidell geeft aan dat het dieet op korte termijn waarschijnlijk goede resultaten geeft, zoals ook het geval bleek te zijn bij de uitvinder Mosley en bleek uit de positieve reacties in die in zijn boek beschreven zijn. Naar effecten op lange termijn is geen onderzoek gedaan. Bovendien is een afvalpoging succesvol als u het wijzigen van uw ongezonde voedingspatroon blijft volhouden, dat is met het Vastendieet erg moeilijk. Seidell stelt dat de kern is dat je een dieet moet kunnen blijven volhouden en niet te extreem mag zijn.

Welke diëten heeft u al eens geprobeerd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *