Overgewicht bij kinderen – Hoe pak je dat aan?

overgewicht_kinderenSteeds meer kinderen in Nederland krijgen overgewicht. De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met overgewicht tussen 5 en 11 jaar gestegen van 4% naar 10%. Bijna 80% van de kinderen die te dik zijn hebben kans om ook dik te blijven als ze volwassen zijn. Daarom bespreken we wat jij als ouder kunt doen om je kind te helpen.

Oorzaken van overgewicht bij kinderen
De grootste oorzaak van overgewicht bij kinderen is te veel vet en koolhydraatrijk voedsel. Producenten maken steeds meer ongezonde snacks voor kinderen met aantrekkelijk uitziende verpakkingen. Denk hierbij niet alleen aan chips, frisdrank, snoep en koek, maar ook aan gezond ogende producten die toch veel suiker bevatten zoals fruitdrankjes en (ontbijt)koekrepen.

Een andere oorzaak is minder beweging. Kinderen zitten al vaker achter de (spel)computer, tablet of tv. Buitenspelen, op de fiets naar school en sporten is erg belangrijk voor een gezond leven.

Gevolgen van overgewicht bij kinderen
Kinderen met overgewicht hebben grote kans dat zij als volwassenen ook te dik blijven. Dit kan gepaard gaan met allerlei gezondheidsproblemen zoals een hoog cholesterol, diabetes, gewrichtsklachten en zelfs hart- en vaatziekten.

Wat kun je doen tegen overgewicht bij kinderen?
Gezond eten en voldoende beweging zijn de sleutelwoorden om je kind naar een gezonder gewicht te helpen. Leer je kind hoe hij gezond kan leven, hier heeft hij zijn hele leven profijt van. We geven je een aantal tips om dit aan te pakken.

  • Begin altijd met een ontbijt. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag om de spijsvertering op gang te brengen. Zorg voor drie hoofdmaaltijden en twee/drie tussendoortjes op vaste tijdstippen op de dag.
  • Kies gezonde voeding zoals half volle zuivelproducten, vers brood, groente, fruit, aardappelen, vlees of vis.
  • Stop met ongezonde tussendoortjes zoals koek en snoep. Lees de verpakkingen goed voor je iets koopt, wees bewust van het aantal koolhydraten en vetten in een product. Koop geen light-producten en producten met ongezonde zoetstoffen.
  • Beperk de hoeveelheid frisdrank en limonade. Leer je kind meer water en thee drinken.
  • Zorg voor minimaal een uur beweging per dag. Dat kan buitenspelen of sporten zijn. Breng je kind ook op de fiets naar school in plaats van met de auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *