Overgewicht bij kinderen

Overgewicht-bij-kinderenOvergewicht bij kinderen, iets dat steeds vaker voorkomt en iets dat een steeds groter probleem wordt. Gaat u zelf maar eens na, is uw kind te dik of zijn er kinderen in uw omgeving die te zwaar zijn?Veel mensen kunnen deze vraag op dit moment met ja beantwoorden, en dat is niet goed!

Vergelijk het eens, had u vroeger zelf overgewicht en hoeveel kinderen in uw omgeving hadden toen overgewicht? Dit waren er in ieder geval veel minder dan het percentage kinderen met overgewicht van tegenwoordig.

Overgewicht bij kinderen – baby’s
Dat steeds meer volwassenen en jongeren overgewicht hebben is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend, maar dat het ook zo’n groot probleem is bij kinderen én zelfs baby’s dat is erg schokkend én lang niet bij iedereen bekend.

Uit onderzoek is gebleken dat het bij baby’s al misgaat. Baby’s van nu bewegen tekort en krijgen via de voeding teveel calorieën naar binnen. Het grote probleem lijkt te zijn dat baby’s teveel tijd doorbrengen op schoot, in wipstoeltjes of de maxi-cosi en tekort tijd doorbrengen in de box of op een vloerkleed. Op een box of vloerkleed krijgen baby’s veel meer de mogelijkheid om te bewegen, dit is goed om calorieën te kunnen verbranden én voor de ontwikkeling van een baby.

Overgewicht bij kinderen – levensbedreigend
Uit onderzoek van het TNO blijkt dat het aantal kinderen in Nederland met levensbedreigend overgewicht in de laatste 30 jaar aanzienlijk is gestegen. Het gaat hier om kinderen met een leeftijd tussen de 2 en 18 jaar. In 1980 was het aantal kinderen met levensbedreigend overgewicht 0,08% en in 2009 was dit 0,56%, dit zijn 18.500 kinderen in Nederland. Dit zijn alleen nog maar de kinderen met levensbedreigend overgewicht, zo zijn er helaas ook nog veel meer kinderen met ‘gewoon overgewicht’.

Overgewicht bij kinderen – risico’s
Kinderen met (levensbedreigend) overgewicht lopen veel risico’s op allerlei aandoeningen en ziektes. Zo heeft meer dan de helft van alle kinderen met levensbedreigend overgewicht een hoge bloeddruk en meer dan de helft heeft een of meerdere risicofactoren voor hartproblemen.

Een kind met overgewicht heeft vaak op latere leeftijd nog steeds overgewicht met alle gevolgen die daaraan vastzitten. Kinderen met overgewicht zouden zo snel mogelijk moeten worden doorverwezen naar een specialist om daar iets aan te doen om de risico’s en gevolgen te beperken.

Overgewicht bij kinderen – oorzaken
Ouders spelen een grote rol bij het ontstaan van overgewicht bij kinderen. Ouders bepalen, zeker bij jonge kinderen en baby’s, wat de kinderen eten. Daarnaast zouden ouders een begeleidende rol moeten hebben in een actieve levensstijl van kinderen. Dit betekent dus sporten en buitenspelen stimuleren en overmatig TV kijken en computerspelletjes spelen verbieden.

Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid vaker voorkomt.

Overgewicht bij kinderen – Conclusie
Overgewicht bij kinderen en zelfs al baby’s is helaas een nog steeds groeiend probleem. De rol van de ouders is enorm groot in het voorkomen en/of behandelen van overgewicht bij kinderen! Het is heel belangrijk overgewicht bij een kind te signaleren en hier iets aan te doen, ook al is het kind het hier zelf in eerste instantie misschien niet mee eens. Uiteindelijk doen ouders er goed aan hier iets aan te doen, het kind heeft er zeker baad bij!

Want wie wil nu dat zijn of haar kind wordt gepest wegens het gewicht of al op zeer jonge leeftijd te kampen krijgt met gezondheidsproblemen en hierdoor niet echt meer kind kan zijn of op latere leeftijd niet alles meer in het leven kan doen wat hij of zij zou willen!

Het beste voor een kind is een gezond gewicht en een gezonde leefstijl! Dus heeft u een kind met overgewicht, of kent u kinderen met overgewicht! Zorg dat er iets aan gedaan wordt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *