Ondervoeding mogelijk bij mensen met overgewicht?

Ja dat is zeker mogelijk. Ondervoeding betekent namelijk niet alleen maar dat je tekort energie binnenkrijgt zoals vaak gedacht wordt. Bij ondervoeding denkt u waarschijnlijk aan kinderen in ontwikkelingslanden. Deze kinderen zijn inderdaad ondervoed maar ondervoeding komt ook steeds vaker voor bij mensen met overgewicht. Deze mensen krijgen wel degelijk voldoende energie binnen, zelfs veel te veel, maar kunnen toch ondervoed zijn.

Naast het feit dat je ondervoed kunt zijn als je tekort energie binnenkrijgt kun je ook ondervoed zijn als je tekort eiwitten en/of vitamines en mineralen binnenkrijgt. Veel mensen met overgewicht hebben een ongezond eetpatroon. Het eten van ongezond, calorie- en vetrijk voedsel zoals fastfood en het laten staan van gezond voedsel zoals fruit en groente heeft als resultaat dat er onvoldoende vitamines en mineralen binnenkomen.

Mensen die lijden aan ondervoeding voelen zich vaak slap en vermoeid en zijn vatbaarder voor ziektes en infecties. Ondervoeding is dus slecht voor het lichaam. Om ondervoeding te voorkomen is het belangrijk gezond te eten zodat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voor een gezonde basisvoeding kunt u de richtlijnen aanhouden van de schijf van vijf. De schijf van vijf adviseert onder andere voldoende groente en fruit te  eten, dagelijks melkproducten te gebruiken en volkoren graanproducten te gebruiken. Lees hier meer over de schijf van vijf van het Voedingscentrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *