Maaltijdsalades gezond?

Maaltijdsalades-gezondMaaltijdsalades, lekker makkelijk én een gezonde variant van andere kant- en klaarmaaltijden zoals een pizza.

Dit is wat veel mensen denken, maar zijn maaltijdsalades nu eigenlijk wel zo gezond? Wij hebben de maaltijdsalades onder de loep genomen.

Op deze pagina leest u hoe gezond maaltijdsalades zijn.

 

Maaltijdsalades gezond – Groente

Dagelijks wordt aanbevolen 200 gram groente te eten. Een maaltijdsalade bevat gemiddeld slechts 120 gram groente. Door enkel een maaltijdsalade te eten komt u dus niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente.

Maaltijdsalades gezond – Zout

Maaltijdsalades bevatten net als veel andere kant- en klaarmaaltijden veel zout. Gemiddeld bevat een maaltijdsalade 3 gram zout. De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 6 gram zout. Met het eten van een maaltijdsalade krijgt u dus al de helft van de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen.

Maaltijdsalades gezond – Calorieën

Maaltijdsalades lijken gezond en mager maar toch bevatten veel maaltijdsalades veel calorieën en veel vet. Sommige maaltijdsalades bevatten zelfs meer calorieën dan een diepvriespizza. Een gemiddelde maaltijd dient uit maximaal 700 calorieën te bestaan en voor ongeveer 20-40% uit vet. Hieronder volgt een voorbeeld:

Maaltijdsalade mozzarella
Calorieën:     855 kcal
Vetten:        66%
     
Diepvriespizza mozzarella pesto
Calorieën:     790 kcal
Vetten:     30%

In het voorbeeld ziet u dat beide maaltijden teveel calorieën bevatten maar dat de maaltijdsalade méér calorieën bevat dan de pizza én bovendien heel veel vet bevat.

Maaltijdsalades gezond – Advies

Het advies van Afvallen – Gezond leven over maaltijdsalades luidt als volgt: maak géén gebruik van kant- en klaar maaltijdsalades wanneer u een poging doet gezond te eten en/of af te vallen. Een zelfgemaakte maaltijdsalades daarentegen kan wél gezond zijn en hoeft helemaal niet veel tijd te kosten om klaar te maken. Tips voor een gezonde zelfgemaakte maaltijdsalade:

  • Kies naast sla ook voor wat vaste groenten zoals kool, wortel, radijs, selderij, komkommer en tomaat, zo komt u eerder aan de 200 gram groenten.
  • Kies voor een mager stukje vlees bijvoorbeeld kipreepjes of hamblokjes.
  • Kies voor een magere dressing
  • Pas op met kazen en noten, deze kunnen veel calorieën bevatten dus voeg een beetje toe en kies voor magere kaassoorten.
  • Kies als koolhydraat bron bij voorkeur voor aardappel in plaats van pasta. Kiest u toch voor pasta? Gebruik dan een volkorenpasta en voeg niet teveel toe.

Heeft u zelf tips voor een lekkere zelfgemaakte maaltijdsalade? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *