Jodium. Kanker houdt daar niet van.

zeekraalJodium heeft in ons lichaam belangrijke taken. Het is veruit de belangrijkste bouwstof van onze schildklierhormonen die op hun beurt essentieel zijn voor onze gezondheid. Jodium treedt ook op als een soort politieagent die gevaarlijke cellen in het lichaam opspoort. Jodium zorgt er voor dat cellen op tijd afsterven en vervangen worden. Oneindige wildgroei van cellen is voor ons lichaam erg gevaarlijk. Daarnaast ontgift jodium, het doodt bacteriën, virussen en schimmels. Jodium is onmisbaar voor de ontwikkeling van onze hersenen. Het heeft bovendien een antiallergische werking.

Jodium en andere hormonen

Jodium is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen. Ook de balans van diverse andere hormonen wordt direct of indirect beïnvloed door jodium, bijvoorbeeld:

  • Een jodiumtekort wordt in verband gebracht met insulineresistentie en Diabetes type 2 (Al-Attas et al., 2012)
  • Mensen met een te laag cortisolgehalte hebben vaak een jodiumtekort (o.a. Girling et al., 2007)
  • Tussen schildklierhormonen en groeihormoon vindt een belangrijke wisselwerking plaats om de botgroei te reguleren, dus een vertraagde schildklierwerking als gevolg van een jodiumtekort kan van invloed zijn op de groeihormoonfunctie (o.a. Devesa et al., 1992)
  • Een jodiumtekort leidt tot een verhoogde oestrogeenproductie, waarmee het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, baarmoederkanker en eierstokkanker, wordt verhoogd (Stadel, 1976)
  • Mannen met een trage schildklier hebben vaak een te laag testosteron, wat betekent dat met een verhoogde jodiuminname het testosterongehalte positief kan worden beïnvloed (Cavaliere et al., 1988)

Je hebt dus niet alleen jodium nodig voor een gezonde schildklierfunctie, je algehele gezondheid is gebaat als je voldoende jodium binnenkrijgt.

Jodium aanvullen

bowl-of-kelp-noodles

Ons lichaam produceert zelf geen jodium, dus we moeten alle jodium uit onze voeding halen. De rijkste voedingsbron van jodium is zeegroenten, Irish Moss, zeewier en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals kelpnoedels en kelppoeder. Ook vis is rijk aan jodium, maar veel vis is vervuild met kwik waardoor het voordeel van jodium in vis teniet wordt gedaan. Kies daarom altijd voor wilde vette vis, zoals sardines, ansjovis en zalm. Akkers en weilanden die dicht bij zee liggen zijn vaak rijk aan jodium, dus groenten die hier groeien bevatten relatief veel jodium en het vlees van dieren die hier grazen ook. Woon je dicht bij zee, koop dan altijd biologische groenten en fruit die afkomstig zijn van lokale boeren.

japan Kerngezonde Japanners krijgen tot wel 100 keer zoveel jodium binnen als wij

In Japan is de dagelijkse hoeveelheid jodium die ingenomen wordt tot wel 100 keer zoveel als wat er aanbevolen wordt in Nederland. Jodium komt van nature veel voor in vis en zeegroenten en die worden in Japan iedere dag gegeten. We zien in Japan opvallende gezondheidsfeiten. De kindersterfte in Japan is het laagste van de wereld en de mensen worden er gemiddeld het oudst. Bovendien komen er in Japan relatief weinig endocriene kankers voor zoals borstkanker, prostaat en schildklierkanker.

ijsland

Veel jodium in IJslandse zuivel beschermt tegen borstkanker

Een ander interessant land om de rol van jodium te begrijpen is IJsland. Voor de opkomst (en recente ondergang) van de financiële dienstverlening vormde de visindustrie de belangrijkste peiler van de IJslandse economie. Jodiumrijke restanten van de visverwerking werden aan de IJslandse koeien gevoerd. De IJslandse zuivel bevatte dan ook erg veel jodium. In die tijd was het aantal vrouwen in IJsland dat aan borstkanker leed het aller laagste van de wereld. Zelfs lager dan bij de Japanners. Nadat de visverwerkende industrie efficiënter was geworden kregen de koeien in IJsland geen visafval meer. Daarna nam borstkanker tot 10 keer zoveel toe, en is het aantal gevallen van borstkanker nu even hoog als in de Verenigde Staten.

Hoge dosering jodium in behandeling cystes en kanker

Ook andere bevindingen duiden op een belangrijke plaats voor jodium in het voorkomen en behandelen van cystes en kanker in borsten en eierstokken. De hoeveelheden die dan nodig zijn tot zo’n 50 mg per dag, hebben in de betreffende artsenpraktijken geen bijwerkingen laten zien.

Nederland kent veel gevallen van Borstkanker en Prostaatkanker.

De lijst over borstkanker is voor wat betreft Nederland dramatisch met een 4e plek. Zowel jodium als vitamine D kennen een relatie met borstkanker. Waarom daar geen nader onderzoek naar wordt gedaan en de huidige en aangetoonde tekorten niet worden opgelost is onbegrijpelijk. Borst- en prostaat kanker komen in Japan bij het traditionele dieet feitelijk niet voor, net als hart- en vaatziekten. Verhuizen Japanners van het platteland naar de stad en nemen zij daarbij de Amerikaanse eetgewoonten die daar gebruikelijk zijn over, dan stijgen die ziekten fors. Dat is ook bekend uit vroegere emigratiestudies van Japanners die emigreerden naar Amerika. Daarbij gaat het niet zozeer om de voeding zelf, maar vooral om de daarin aanwezige bouwstenen.

Wij willen u deze informatie niet onthouden.

Wij gaan u ook niet vertellen wat u wel of niet moet doen. Maar het zal u niet verbazen dat wij al een paar jaar enkele malen per week een heerlijke Japanse noodle maaltijd eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *