Kanker risico verlagen – tips

Kanker is een veelvoorkomende ziekte. Helaas overlijden er jaarlijks veel mensen aan deze ziekte. U kunt de ziekte nooit helemaal voorkomen, maar u kunt zelf verschillende dingen doen om het risico op kanker aanzienlijk te verminderen. Hieronder hebben wij voor u de belangrijkste adviezen op een rijtje gezet.

Voeding

Uw eetpatroon heeft een grote invloed op uw gezondheid en dus ook op het risico op kanker. Een gezond gewicht is belangrijk ter preventie van kanker. Gebruik daarom geen suikerrijke dranken als frisdrank en vruchtensappen maar drink bijvoorbeeld thee en water. Beperk ook de inname van alcohol. Het beste kunt u geen alcohol gebruiken. Wilt u toch alcohol gebruiken? Houdt u dan aan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 1 glas voor vrouwen en 2 voor mannen per dag, waarbij u minimaal 2 dagen in de week niets drinkt.

Beperk de inname van calorierijk voedsel zoals fastfood en snacks. Dit soort voedsel bevat veel calorieën waardoor het risico op overgewicht groter wordt en bevat bovendien vaak weinig voedingsstoffen, vitamines en mineralen.

Groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten kunnen u juist beschermen tegen verschillende soorten kanker. Gebruik hiervan daarom iedere dag voldoende.

Bewerkt vlees en rood vlees kunnen het risico op darmkanker verhogen. Zorg er daarom voor dat u de inname hiervan ook beperkt. Voor de inname van rood vlees geldt het advies maximaal 500 gram per week te gebruiken.

Let op uw zoutinname. Dagelijks gebruiken we met z’n allen té veel zout. Dit verhoogt het risico op maagkanker. Gebruik bij voorkeur verse kruiden en specerijen om uw voedsel op smaak te brengen.

Beweging

Voldoende beweging is in eerste instantie belangrijk om te voorkomen dat u overgewicht krijgt maar kan ook het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen. Iedere vorm van beweging is goed voor uw gezondheid.

Roken

Roken verhoogd het risico op verschillende vormen van kanker en is sowieso slecht voor uw gezondheid. Ook verhoogd roken het risico op andere aandoeningen. Rookt u? Dan is het verstandig om te stoppen. Rookt u niet? Begin er dan niet mee!

Zwangerschap

Borstvoeding geven na de zwangerschap verlaagd het risico op het krijgen van borstkanker. Ook is het geven van borstvoeding goed voor de baby, het verlaagd het risico op overgewicht op latere leeftijd. Geadviseerd wordt de eerste 6 maanden borstvoeding te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *