Hoe kook je een ei?

Hoe kook je een eiEen ei koken lijkt heel gemakkelijk, iets dat iedereen wel kan. Toch is het niet altijd even eenvoudig om het perfecte eitje te koken. Iedereen heeft ook zijn eigen voorkeur wat betreft de hardheid van een ei. Niet alleen de kooktijd is bepalend voor het eindresultaat. Omdat het voor velen toch moeilijk is om het perfecte ei te koken zullen wij je de belangrijkste tips geven zodat ook jij met gemak het perfecte eitje kunt koken.

Stap 1. Water opzetten
Het maakt niets of je nu heet water uit de cooker (of gewone kraan) in de pan doet of koud water. Het enige verschil is dat heet water eerder zal koken. Doe voldoende water in de pan zodat de eieren helemaal onder water kunnen.

Zet de pan met water vervolgens op het vuur en voeg een beetje zout toe. Het zout voorkomt dat de eieren barsten wanneer je ze in het hete water doet. Wacht vervolgens totdat het water kookt.

  • Doe niet eerst de eieren in het water maar wacht daar altijd mee totdat het water kookt.

Stap 2. Doe de eieren in het water
Wanneer het water kookt kun je het vuur iets lager zetten zodat het water wat rustiger kookt. Een handige manier om de eieren in de pan te doen is om ze eerst op een eetlepel te leggen en voorzichtig in de pan te laten zakken. Wanneer je de eieren als het ware in de pan laat vallen dan bestaat de kans dat de schil breekt.

Stap 3. Kooktijd
Wanneer je de eieren in de pan gedaan hebt kun je de kooktijd instellen. De kooktijd bepaald de hardheid van je eitje. We onderscheiden: zacht gekookt, medium gekookt en hard gekookt.

Gekookt-ei-zacht

 

 

Zacht gekookt ei: 3-4 minuten

Gekookt-ei-medium

 

 

Medium gekookt ei: 5-6 minuten

Gekookt-ei-hard

 

 

Hard gekookt ei: 8-9 minuten

 

  • De kooktijd is ook afhankelijk van de grootte van het ei. Kleine eieren zijn eerder klaar dan grote eieren. Op de doos van de eieren staat de grootte van de eieren. Kleine eitjes zijn klaar na 3-5-8 minuten koken en medium-large eieren hebben langer nodig zo’n 4-6-9 minuten.

Stap 4. Schrikken van de eieren
Na het koken is het van belang om de eieren te laten ‘schrikken’. Dit maakt het gemakkelijker om het ei te pellen.

Na het koken giet je het hete water direct uit de pan en laat koud stromend water over de eieren stromen gedurende ongeveer een minuut. Daarna kun je de eieren uit het water halen, afdrogen en pellen.

  •  Let op: verse eieren zijn over het algemeen lastiger te pellen.

Eieren zijn direct na het koken vaan nog erg heet, ook als je deze goed hebt laten schrikken. Je kunt de eieren best een aantal minuten laten liggen voordat je deze pelt. De eieren zullen gedurende deze minuten nog een klein beetje door kunnen garen, maar je eitje blijft: zacht, medium of hardgekookt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *