Hoe hoog is uw cholesterol?

We hebben allemaal cholesterol in ons lichaam, dit wordt gebruikt als bouwstof, we kunnen niet zonder. De hoogte van ons cholesterol is van een aantal factoren afhankelijk. Cholesterol wordt door ons lichaam zelf aangemaakt in de lever en krijgen we via verschillende voedingsmiddelen binnen. De ene persoon maakt zelf meer cholesterol aan dan de ander. Voor sommige mensen is het erfelijk bepaald dat zij een hoog cholesterolgehalte hebben.

Er zijn twee verschillende soorten cholesterol met beide een andere functie:
1. Het LDL-cholesterol is het ‘slechte’ cholesterol. Wanneer deze te hoog is kan het blijven plakken in de bloedvaten, met als gevolg het risico dat de bloedvaten kunnen dichtslibben.
2. Het HDL-cholesterol is het ‘goede’ cholesterol. Van dit soort is het gunstig als u er veel van heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat het ‘slechte’ cholesterol wordt afgevoerd uit het lichaam.

Beide soorten cholesterol worden door verschillende voedingsmiddelen beïnvloed. Het ‘slechte’ cholesterol, het LDL-cholesterol wordt beïnvloed door cholesterolrijke voedingsmiddelen en verzadigd vet, dit is ongezond vet. Het HDL-cholesterol, het goede cholesterol wordt beïnvloed door gezonde vetten, de onverzadigde vetten.

Naast voeding zijn er nog andere factoren die het cholesterol kunnen beïnvloeden. Zo hebben overgewicht en roken een ongunstig effect op het cholesterol. Beweging en een gezond voedingspatroon hebben een gunstig effect op het cholesterol.

Hieronder vindt u een aantal tips om ervoor te zorgen dat uw cholesterol gehalte op peil blijft of lager wordt.

  • Beperk de inname verzadigd vet uit volle melkproducten, volle kaasproducten, harde boter, gebak, koek, snoep, snacks etc.
  • Verhoog de inname van gezonde vetten uit vloeibare vetten, margarine en halvarine uit kuipjes, vis en noten.
  • Zorg voor voldoende beweging, minimaal 30 minuten per dag.
  • Stop met roken, of beter begin er niet aan.
  • Als u overgewicht heeft probeer dan af te vallen.
  • Eet voldoende groenten en fruit: 200 gram groenten en 2 stuks fruit.
  • Eet voldoende voedingsvezels uit o.a. volkorenproducten, groenten en fruit.
  • Eet 2 keer per week vis waarvan 1 keer vette vis zoals zalm, haring en makreel.
  • Wees matig met alcohol. Vrouwen maximaal 1 consumptie per dag en mannen 2 per dag. Drink daarbij 2 dagen in de week niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *