Hoe gezond is de zon?

Hoe-gezond-is-de-zon-200x200Met dit heerlijke zonnige weer zitten we regelmatig buiten in de zon. Iedereen heeft er een mening over. Maar hoe gezond is de zon nu eigenlijk voor je?

En wat zijn de nadelen van de zon? In onderstaand artikel behandelen we de voor- en nadelen van de zon.

Hoe gezond is de zon? – Tijd en hoeveelheid
De zon is wel degelijk gezond voor het lichaam. Wat erg belangrijk is dat je rekening houdt met de hoeveelheid zonlicht die je opvangt. Besteed niet teveel tijd in de zon, maar doe dit met mate. Dan kan de zon wel degelijk veel voor je gezondheid betekenen.

Hoe gezond is de zon? – Kanker
Veel mensen denken dat de zon, althans veel zon, schadelijk is voor het lichaam. Veel zonlicht zou met name het risico op huidkanker aanzienlijk kunnen verhogen. Goed nieuws: uit diverse onderzoeken is gebleken dat zonlicht (natuurlijk met mate) juist kan beschermen tegen de ziekte en nog veel meer andere gezondheidskwalen. Zorg er in ieder geval voor dat je niet verbrand!

Hoe gezond is de zon? – Vitamine D
Vitamine D komt het lichaam binnen via de voeding en via zonlicht. Vitamine D is belangrijk voor onder andere gezonde botten, maar ook van belang om calcium in het lichaam te kunnen opnemen. Mensen die nauwelijks buiten komen en nauwelijks zonlicht zien kunnen een tekort aan vitamine D krijgen.

Hoe gezond is de zon? – Tips
We weten nu dat met mate zonnen dus best gezond is voor het lichaam en dat de angst voor aandoeningen als huidkanker niet geheel gegrond is. We zullen nu een aantal tips geven voor een gezonde manier van zonnen zodat je de gezondheidsvoordelen van de zon optimaal kunt benutten!

1. Insmeren met zonnebrand
Insmeren is erg belangrijk, ook als je niet (snel) verbrand. Heb je een vrij donkere huid die niet snel verbrand kun je in Nederland ook al een zonnebrand met factor 10 gebruiken. Heb je een lichtere huid die sneller verbrand dan heb je een hogere factor nodig. In het buitenland, warm landen, zit je dichter bij de evenaar en heb je een hogere factor nodig. Smeer je alvast een half uurtje voordat je de zon ingaat in met zonnebrand, zo kan deze goed intrekken. Smeer je regelmatig opnieuw in met zonnebrand, vooral wanneer je hebt gezwommen kan de zonnebrand van het lichaam afgaan.

2. Bouw het zonnen op
Belangrijk is om het zonnen op te bouwen. Wanneer je, bijvoorbeeld na de winter, al een tijdje niet veel zon gezien hebt is het van belang rustig te beginnen. Begin bijvoorbeeld met een kwartier, de volgende dag 20 minuten, dan een half uur etc. Ons lichaam heeft de tijd nodig te wennen aan de zon.

3. Niet tussen 12:00 – 15:00
Tussen 12:00 – 15:00 is de zon op z’n sterkst. Het is verstandig om op dit tijdstip niet volop in de zon te gaan.

4. Verkoel met aftersun
Aftersun werkt heerlijk verzorgend en verkoelend voor de huid na een dag in de zon. Neem na een dag zon een douche en smeer het lichaam vervolgens in met aftersun.

5. Bescherm ogen en hoofd
Ogen kunnen slecht tegen zonlicht. Doe daarom een zonnebril en/of een hoed of pet op die het hoofd en ogen beschermd tegen de zon. Ook de hoofdhuid (tussen de haren) kan verbranden en je kunt hoofdpijn krijgen van de hele dag de zon op het hoofd.

Dus: zonnen is best goed voor je zolang je jezelf goed beschermd tegen de zon. Niet te lang in de zon zit en het zonnen goed opbouwt. Geniet van de zonnige dagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *