Biefstuk bakken – tips voor de perfecte biefstuk
Een biefstuk kan heerlijk zijn maar wel als deze goed gebakken is. Is een biefstuk niet lekker mals en sappig maar taai en droog smaakt deze een stuk minder lekker. Zonde, want biefstuk is niet goedkoop. Maar u bakt u dan de perfecte biefstuk? Hieronder vindt u een aantal tips voor de perfecte biefstuk:
1. De kwaliteit van het vlees zelf is erg belangrijk. Koop uw biefstuk bij voorkeur bij de slager, is iets duurder maar wel van betere kwaliteit. De slager kan u ook adviseren over het soort biefstuk.
2. Haal de biefstuk ongeveer een half uur voor het bakken al uit de koelkast zodat deze niet heel koud meer is.
3. Dep de biefstukken voor het bakken eerst droog met een stuk keukenpapier.
4. Sommige koks geven aan dat het niet verstandig is om eerst de biefstuk te zouten omdat het dan sappen onttrekt, anderen zeggen weer van niet. Voor de zekerheid adviseren wij u dan om de biefstuk te kruiden na het bakken, eventueel kunt u wel alvast peper op de biefstuk doen.
5. Zorg voor een goede laag vet in de pan. Olie is gezonder maar met boter wordt uw biefstuk nét iets lekkerder. U kunt ook een combinatie van beide gebruiken.
6. Laat de boter en olie goed bruin worden in een koekenpan op hoog vuur.
7. Bak de biefstuk 2-3 minuten aan iedere kant voor een medium biefstuk. Wilt u de biefstuk meer doorbakken dan bakt u 3-4 minuten. Een rauwe biefstuk hoeft u maar 1 minuut te bakken aan iedere kant.
8. Het is verstandig om de biefstukken regelmatig om te keren tijdens het bakken.
9. Prik nooit in de biefstuk met een vork maar gebruik een vleestang om de biefstukken om te draaien.
10. Als de biefstukken klaar zijn legt u deze op een plank of warm bord en dekt deze af met aluminiumfolie. Laat de biefstuk nog een aantal minuten rusten en serveer op een warm bord. Voeg naar smaak zout en eventueel nog peper toe.
Leave a Reply