Glutenvrij eten

Glutenvrij eten, u Glutenvrij-etenhoort en ziet het waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen. Maar wat houdt glutenvrij eten precies in, voor wie is het geschikt en hoe ziet een glutenvrij eetpatroon of dieet eruit?

Dat glutenvrij eten goed is voor mensen met een glutenallergie is duidelijk, maar wellicht kan het u ook wel helpen! Op deze pagina leest u meer over gluten en glutenvrij eten.

 

Glutenvrij eten – wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten die met name voorkomen in granen. Gluten fungeren in graanproducten zoals bijvoorbeeld brood en rijst als een soort lijm en geven elasticiteit en stevigheid aan voedingsmiddelen.

Glutenvrij eten – zijn gluten slecht voor je?
Mensen met een glutenallergie, coeliakie genoemd kunnen gluten niet goed verdragen. Voor deze groep mensen is het daarom van groot belang dat zij een glutenvrij dieet volgen om zo min mogelijk last te krijgen van klachten.

De darm kan beschadigd worden door blootstelling aan teveel gluten. Hierdoor kunnen voedingsstoffen slecht worden opgenomen, infecties optreden en uiteindelijk andere chronische aandoeningen ontstaan.

Voor een gemiddeld persoon hoeven gluten niet perse ongezond te zijn. Wel is het zo dat veel mensen een glutenallergie of gluten intolerantie hebben terwijl zij dit niet weten. Ook hebben sommige mensen bepaalde klachten die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door het eten van (teveel) gluten.

Mogelijke klachten ten gevolge van het eten van (teveel) gluten zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Zere buik
  • Slecht gevoel na het eten
  • Harde buik
  • Borrelende buik
  • Obstipatie
  • Spier- en gewrichtspijn

Glutenvrij eten – iets voor u?
Of glutenvrij eten iets voor u is dat kunt u alleen maar zelf bepalen. Heeft u last van darm en/of buikklachten dan kunt u eens proberen of glutenvrij eten iets voor u is. Heeft u na een of twee weken van het volgen van een glutenvrij dieet het idee dat uw klachten minder worden en u zich beter voelt? Dan heeft u waarschijnlijk baat bij een glutenvrij dieet. Een Glutenvrij dieet zorgt er meestal ook voor dat u minder bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen gebruikt, dit is dus altijd goed voor uw gezondheid! Tevens worden er meestal minder (slechte) koolhydraten gegeten waardoor gewichtsverlies ook een bijkomend verschijnsel kan zijn.  Glutenvrij eten kan dus helpen bij het afvallen!

Heeft u heftige klachten en vermoed u dat u misschien een glutenallergie of gluten intolerantie heeft? Ga dan langs de huisarts! Personen met een glutenallergie worden vaak erg ziek na het eten van gluten. Daarom wordt een glutenallergie meestal al op jonge leeftijd bij iemand vastgesteld. Een gluten intolerantie kan echter ook voor veel klachten zorgen en kan pas op latere leeftijd opspelen.

Glutenvrij eten – hoe ziet een glutenvrij dieet eruit?
Glutenvrij eten is niet gemakkelijk. Er zijn veel voedingsmiddelen, voornamelijk veel bewerkte voedingsmiddelen die gluten bevatten. Pas daarom in eerste instantie op met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en eet zoveel mogelijk verse producten.
Ontbijt en lunch
Ontbijt en lunch producten zoals brood, crackers, beschuit en bijvoorbeeld muesli bevatten allemaal gluten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer glutenvrije varianten hierop. Deze kunt u wel gewoon eten.

Avondeten
Aardappelen kunnen zonder probleem gegeten worden tijdens de avondmaaltijd. Pasta en rijst kunnen enkel in de glutenvrije variant gegeten worden.

Let op: producten als bier en paneermeel bevatten ook gluten. Kijk daarom goed op de verpakking van dranken en voedingsmiddelen voordat u een product gebruikt of koopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *