De vele gezondheidsvoordelen van avocado-olie

Avocado-olie-300x300De avocado wordt steeds populairder. Het groen/gele vruchtvlees wordt veel gegeten in salades. Binnenin de vrucht zit een grote noot. Deze bestaat voor 25% uit olie. Avocado-olie heeft veel gezondheidsvoordelen.

Waar komt de avocado vandaan?
Oorspronkelijk komt de avocadoboom uit Zuid-Mexico maar tegenwoordig worden er wereldwijd 400 soorten gekweekt. Ze komen uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zuid-Spanje, Peru, Israël en Chili.

Wat maakt avocado zo gezond?
Zoals eerder gezegd bevat de pit van de avocado 25% olie. Het is niet eenvoudig deze olie uit te persen omdat deze ingebed zit in de cellen van de vrucht. De pit wordt daarom eerst in stukken gesneden, gedroogd en vervolgens geperst. De overgebleven bestandsdelen worden gecentrifugeerd en gefilterd. Wat overblijft is een dikke geelgroene vloeistof die lang houdbaar is. Een deel hiervan bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en veel vitaminen. De olie wordt niet alleen culinair gebruikt maar wordt ook in veel verzorgingsproducten toegevoegd. Zo kan de olie gebruikt worden als:

  • Huidverzorgingsproduct om de huid/eeltplekken soepeler te maken en te hydrateren. Ook werkt de olie jeukremmend en ontstekingswereld.
  • Zonnebrand. De hoge concentratie palmitinezuur heeft een verzachtende werking op de huid. De olie kan goed als natuurlijke zonnebrandcrème gebruikt worden. In veel goedkope zonnebrandcrèmes zitten stoffen waarvan vermoed wordt dat ze huidkanker kunnen veroorzaken. Een natuurlijke olie als deze heeft deze bijwerkingen niet.
  • Haarverzorgingsmiddel. Door je haar en hoofdhuid in te masseren met avocado-olie krijg je glanzend en vol haar. Ook zullen dode haren weer opnieuw leven.

Avocado-olie in gerechten
De olie kan prima gebruikt worden voor bakken en braden. Het voordeel is dat het geen nare baklucht verspreidt zoals kokosolie of roomboter wel doen. Ook beïnvloedt het de smaak van je gerecht niet. Avocado-olie is ook prima te gebruiken als dressing over een salade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *