5 gezondheidsvoordelen van spinazie

spinazieMede dankzij de cartoonheld Popeye geniet spinazie van een gezond imago. Spinazie is een donkere bladgroente met een aantal krachtige gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je welke dat zijn en hoe ze bijdragen aan je gezondheid.

De meeste spinazie die je tegenkomt in de supermarkt komt van Nederlandse bodem. Dat is gunstig omdat de spinazie een korte afstand heeft afgelegd en daardoor verser is. Maar er is nog meer goed nieuws, want de waterrijke groentesoort kan je de volgende gezondheidsvoordelen bieden.

Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam en brein van binnenuit. Antioxidanten verkleinen de kans op kanker, helpen veroudering tegen te gaan en bieden bescherming tegen virussen en bacteriën.

Spinazie is rijk aan antioxidanten. De groene blaadjes bevatten vitamine C en helpen het lichaam te ontgiften. Ontgiften helpt je om gezonder af te vallen tijdens een dieet.

Compenseert een deel van de gevolgen van stress, koffie en alcohol

Koffie, alcohol en stress hebben iets gemeen, namelijk dat je lichaam meer magnesium verbruikt. Een tekort aan magnesium kan leiden tot hoofdpijn, spierkrampen en moeilijkheden bij het slikken.

Spinazie zit vol mineralen zoals magnesium. Een extra reden dus om een handje vol spinazie door de smoothie heen te mixen.

Verkleint de kans op cognitie stoornissen (waaronder alzheimer)

Mark Hyman legt in zijn boek The UltraMind Solution, onderbouwd door tientallen onderzoeken, uit dat de exacte oorzaak van Alzheimer nooit gevonden zal worden. Alzheimer is een gevolg van kleine ontstekingen in de hersenen die op een langere tijd ervoor zorgen dat het geheugen wordt aangetast.

Een effectieve manier om cognitieve stoornissen te voorkomen, is het eten van voldoende omega 3 vetzuren en een compleet pakket aan vitamines B. Spinazie bevat belangrijke vitamines B, zoals B3, B6 en B11 (foliumzuur).

Verlaagd de bloeddruk

Oxidatieve stress is een oorzaak van een hoge bloeddruk. Door oxidatieve stress moet het lichaam harder werken met een stijging van de bloeddruk als gevolg.

Spinazie bevat de vitamines C, E, betacaroteen en de mineralen zink en selenium die oxidatieve stress verminderen. Op deze manier helpt spinazie om de bloeddruk te verlagen.

Een andere manier om bloeddruk te verlagen is eten volgens het Paleo dieet.

Geeft een verzadigd gevoel

Spinazie is rijk aan vezels. Hierdoor ervaar je langer een verzadigd gevoel, omdat vezels niet tot nauwelijks worden afgebroken in het maagdarmkanaal. Vezels geven je urenlang een verzadig gevoel. Handig als je een paar kilo wilt afvallen.

Tips om meer spinazie te eten

Hieronder volgen een paar tips om meer spinazie te eten en te profiteren van alle gezondheidsvoordelen van Nederlandse groente.

  • Eet een handjevol spinazie als snack
  • Mix spinazie door je shakes
  • Eet een spinazieomelet: bak de spinazie op laag vuur totdat het slinkt en voeg daarna de eieren toe
  • Probeer dit heerlijke spinazie recept

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *