Herstel je zuurbalans na de feestdagen

zuurbalans herstellenTijdens de kerstdagen en oud & nieuw eten we vaak toch die oliebol, drinken een extra wijntje of laten ons voor een avondje helemaal gaan tijdens het gourmetten. Oliebollen, suikers, vetten, vlees, alcohol en koffie hebben iets gemeen: ze vormen zuur in je lichaam.
Als je er teveel van eet in een korte tijd, leg je de basis voor hardnekkige vetcellen die moeilijk te verbranden zijn. Om dat te voorkomen (en zelfs terug te draaien), geef ik je in dit artikel een krachtige afslanktip om de je zuurbalans te herstellen.

Hoe de situatie ontstaat
Je bloed heeft een zuurgraad tussen de 7,35 en de 7,45. Stress, zware fysieke belasting, slechte voeding, weinig slaap en ziektes kunnen de zuurgraad beïnvloeden. Als je zuurgraad stijgt, gaat je lichaam op zoek naar manieren om zichzelf te beschermen.

Via je eigen hormonen krijgt je lichaam het signaal om het zuur (uit bijvoorbeeld die oliebol) tijdelijk op te slaan in je vetcellen. Dat is nodig om orgaanschade te voorkomen. Zodra dat gebeurt, heb je niet alleen vet, maar ook teveel zuur in je vetcellen.

Gebeurt dit te vaak, dan kun je diëten en sporten wat je wilt, maar je zult niet tot nauwelijks afvallen. Want als het zuur vrij zou komen tijdens het afvallen, heb je kans dat je bloed een gevaarlijke zuurwaarde krijgt en daarmee schade toebrengt aan je lichaam.
Je lichaam houdt dan stug vast aan elke kilo overtollig vet.

Wat je er aan kunt doen
Ongeacht hoeveel zuur je hebt opgeslagen in je vetcellen, je kunt elke kilo overtollig lichaamsvet verbranden door je zuurgraad consequent naar beneden te brengen door het eten van alkalische voeding.

Een tomaat, komkommer, spinazie of een kopje groene thee hebben een anti-verzurende werking en voorkomen dat je hardnekkig lichaamsvet ontwikkelt. Ook het koolhydraatarm dieet heeft een sterke alkalische functie.

Alkalische voeding optimaliseert daarnaast ook je hormoonbalans waardoor je juist sneller hardnekkig vet gaat verbranden op alle plaatsen van je lichaam. En dat is precies wat we nodig hebben om onze goede voornemens van 2015 een kickstart te geven!

Hierbij mijn 3 favoriete alkalische snacks die de zuurgraad naar beneden brengen:

  • Groene smoothie met avocado, spinazie, citroen, komkommer, water en een halve banaan.
  • Handje noten of bessen (zoals amandelen, cashewnoten, goji bessen en moerbeien).
  • Een portie gegrilde groenten.

De beste oplossing tegen verzuring is om niet teveel suiker, vlees, alcohol en bak- en braadvet te nuttigen. Maar als jij (net zoals ik) wel een extra glaasje wijn en stukje vlees eet tijdens de feestdagen, compenseer dat door daarnaast ook groente, noten, bessen en zaden te eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *