Bakspray een gezond alternatief voor olie en boter?

BaksprayTegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor echte boter of roomboter. Boter bevat relatief veel calorieën en bovendien teveel ongezonde vetten daarom wordt er steeds meer gebakken met bijvoorbeeld olie, waar meer gezonde vetten inzitten of vloeibaar bak- en braadvet.

Er bestaat ook bakspray waarmee je bijvoorbeeld een bakplaat kunt invetten. Beweert wordt dat er nauwelijks calorieën inzitten. Dit lijkt een goed alternatief dus voor alle andere boters en oliën, en kan waarschijnlijk ook wel in pan gebruikt worden.

Misleiding
Er wordt beweert dat er geen calorieën in de bakspray zitten, dit kan echter niet omdat het hoofdbestanddeel van de spray gewoon olie is. Echter 1 dosering wordt genoemd als 1 spray van ½ sec. Deze hoeveelheid bevat minder dan 5 kcal waardoor de fabrikant dit op de verpakking mag zetten.

Natuurlijk is 1 dosering niet voldoende om een bodem mee te bedekken en ben je alsnog om een hele bodem te bedekken rond de 5-6 sec. bezig en betekent dit toch een inname van ongeveer 30 calorieën.

Conclusie
Naast het feit dat de bakspray wel degelijk calorieën bevat bevat de spray ook allerlei toegevoegde stoffen, waarvan dan nog niet bekend is dat deze schadelijk zijn, maar ook zeker niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

Ondanks het feit dat olie en vloeibaar bak- en braadvet meer calorieën leveren kun je toch beter een van deze vetten gebruiken, met mate. Of probeer eens vis te stomen of kip te grillen, dan gebruik je een keer geen vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *