Gezondheidsvoordelen van zeewier

zeewierHeb jij het wel eens gegeten? Er zijn veel verschillende soorten zeewier, misschien heb je het wel eens bij je sushi gegeten. In de Japanse, Chinese en Koreaanse keuken wordt zeewier al eeuwen lang dagelijks gegeten. Maar ook bij ons kan je steeds gemakkelijker zeewier verkrijgen.

Wat is het?

Zeewier bestaat in een grote variëteit aan kleuren, structuren, vormen en soorten. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen groene, bruine, rode en blauwe wieren. Zeewier kan zijn eigen voeding en energie produceren door fotosynthese, zeewier gebruikt koolstofdioxide en zonlicht om suikers aan te maken. Door dit proces bevat zeewier zulke gezonde eigenschappen.

Alle soorten zeewier bevatten chlorofyl een groen pigment, onmisbaar voor fotosynthese. De kleur van de wieren hangt af van de plaats in het water en de zon. Groene zeewieren vind je in ondiep water. Bruine zeewieren net buiten getijdengebied. Rode wieren worden tot op 100 meter diepte gevonden. Blauwe zijn eigenlijk geen wieren maar dit zijn bacteriën.

Waarom het zo gezond is

De meeste zeewieren bevatten mineralen als calcium, natrium, ijzer en jodium. Ook bevatten sommige soorten vitamine A, C, E en plantaardige eiwitten. Door deze eigenschappen is het zeewier een gezonde en natuurlijke aanvulling op ons menu en kan je het tot de veelbesproken superfoods rekenen.

Het is goed geschikt in een vegetarisch menu maar ook een goede aanvulling bij een jodium tekort. Japanners consumeren het meeste zeewier in de wereld en hebben de hoogste levensverwachting. Dit komt niet alleen door het eten van zeegroente maar dit levert er zeker een bijdrage aan. Uit onderzoek komt ook naar voren dat zeewier cholesterol verlagende eigenschappen heeft, de bloeddruk verminderd en een gezonde spijsvertering bevordert. Sommige studies suggereren zelfs dat zeewier gewichtsverlies bevorderd. Genoeg redenen dus om het eens te proberen!

Verwerk het in gerechten

De smaak van zeewier en hoe de structuur aanvoelt zorgt er voor dat het eventjes wennen kan zijn als je zeewier voor het eerst eet. Neem daarom eerst een klein beetje en gebruik het in gerechten. Zeewier kan je in een pot of gedroogd kopen, is de zeewier anders verpakt dan is het belangrijk om deze goed te spoelen want dan wordt de zeewier namelijk bewaard in zout.

Je kan de zeewier goed verwerken in een lekkere soep. Snij het zeewier in kleine stukjes en strooi dit aan het eind van de bereiding in de soep of over een gerecht als zilte smaakmaker. Ook kan je zeewier goed verwerken in een salade of smoothie.

Heb jij al eens zeewier gegeten? Laat je reactie achter in een comment!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *