Gezonde sausjes

Gezonde sausjes2Ben jij ook zo gek op sausjes? Zonder jus en sausjes is het eten soms best wel saai en soms droog! Toch komen in de meeste diëten geen sausjes voor. Maar zijn er ook gezonde sausjes of andere alternatieven zodat je toch net dat beetje extra kunt genieten van je eten?

Alles over gezonde sausjes lees je in dit artikel!

Waarom veel sausjes ongezond zijn
De reden dat veel sausjes ongezond zijn is niet alleen dat ze vaak veel calorieën bevatten. Ook bevatten sausjes vaak veel vet en/of veel suikers, een beetje minder van beide doet het lichaam goed! Dus de ‘standaard’ sausjes kun je maar beter laten staan!

Guacamole
Guacamole is een soort dip gemaakt van avocado. Avocado is super gezond! Avocado is rijk aan onverzadigde vetten, onder andere goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevat avocado veel voedingsvezels, wat o.a. belangrijk is voor een goede stoelgang. Ook is avocado rijk aan diverse vitamines en mineralen.

Let op: avocado bevat veel vet, wel gezond vet, maar wanneer je op dieet bent kun je er beter niet teveel van eten!

Guacamole kun je eten als dip met rauwkost maar smaakt ook heerlijk bij gerechten met vlees zoals wraps met kip.

Tzatziki
Tzatziki is een yoghurt-komkommer saus die heerlijk fris smaakt. Met redelijk wat knoflook erdoor is het net een soort knoflooksaus maar dan frisser en een stuk gezonder! Maak de tzatziki zelf met magere yoghurt zodat je zeker weet dat deze extra gezond én mager is!

Salsa
Salsa wordt gemaakt van fijngesneden tomaat met daardoor wat kruiden, knoflook, peper en ui. Het smaakt heerlijk bij vlees maar ook vis en op brood.

Demi crème fraîche
Demi crème fraîche is de ‘light’ variant van de normale crème fraîche en is net als magere yoghurt uitstekend te gebruiken als basis voor sauzen. Meng er slechts wat peper, en kruiden door en je hebt al een heerlijke saus als dip of voor bij de BBQ.

Roomkaas light kan als soortgelijke basis voor dergelijke sauzen dienen.

Dressing
Een gezonde dressing op basis van water, olijfolie, citroensap en kruiden is zo gemaakt en maakt gerechten bovendien smaakvoller en minder droog! Probeer het eens.

Blender!
De blender is een fantastische uitvinding om allerlei soorten sauzen/dips te maken. Je kunt er van allen indoen en vervolgens door elkaar mixen voor een gladde/koude saus. Een tomatensaus bijvoorbeeld is zo gemaakt en kan zowel warm als koud gegeten worden en is super lekker en gezond.

Conclusie
Wie gezond wil eten en/of wil afvallen hoeft echt niet droog en smaakloos te eten. Er zijn talloze manieren om zelf een gezonde saus, dip of dressing te maken. Het kost je maar weinig tijd en is bovendien vaak nog lekkerder ook!

Veel succes!

Heb jij een lekker recept voor een gezonde saus, dip of dressing? Deel hem dan met ons! Laat een reactie achter onderaan dit artikel en wij zullen jouw recept op de website plaatsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *