Gedroogd fruit gezond?
Van gedroogd fruit zoals rozijnen en gedroogde abrikozen wordt vaak beweerd dat het erg gezond is. Maar hoe gezond is dit nu eigenlijk echt? In ieder geval is het niet verstandig om ‘gewoon’ fruit hiermee niet volledig te vervangen, wel is het een gezonder alternatief voor snoep.
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Door het drogen van fruit verdwijnt veel vitamine C uit het fruit. Toch bevat het nog veel andere gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1 en B6 en diverse mineralen zoals ijzer en foliumzuur.
Voedingsvezels in gedroogd fruit
Ook zijn veel gedroogde fruitsoorten rijk aan voedingsvezels wat ook erg belangrijk is in een gezond voedingspatroon. Voedingsvezels zijn onder andere erg belangrijk voor een goede stoelgang én zorgen voor een ‘vol gevoel’ wat gunstig is voor het lichaamsgewicht.
Antioxidanten in gedroogd fruit
Gedroogd fruit is rijk aan antioxidanten welke een ontstekingsremmende werking hebben en bovendien een gunstig invloed hebben op het cholesterol.
Calorieën in gedroogd fruit
Gedroogd fruit bevat per 100 gram van het product meer calorieën dan gewoon fruit. Zo bevat 100 gram gedroogde pruimen bijvoorbeeld 188 kcal en verse pruimen 42 kcal per 100 gram. Pas dus op dat je niet teveel eet in verband met het lichaamsgewicht.
Gedroogd fruit gezond of niet?
Gedroogd fruit is zeker wel gezond maar bevat relatief veel calorieën, eet er dus niet teveel van. Als vervanger van snoep of als aanvulling op de inname voedingsvezels is het zeker goed zo nu en dan gedroogd fruit te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden in yoghurt, in combinatie met ontbijtgranen, als tussendoortje gegeten worden of in diverse warme gerechten verwerkt worden. Heeft u zelf variatietips of ideeën om het te verwerken in bepaalde gerechten? Wij vinden het leuk als u dat in een reactie wilt laten weten.
* omdat gedroogd fruit erg zoet is en een hoge concentratie suiker bevat is het ook verstandig kinderen niet er niet teveel van te laten eten.
Leave a Reply