10 tips om beter in slaap te komen
Een goede nachtrust is belangrijk! Het helpt je beter de dag door te komen en is tevens van groot belang voor een goed gewicht! Maar wat nu als je wel een goede nachtrust wilt hebben en dus ook tijdig voordat je eruit moet je bed in duikt maar vervolgens niet in slaap kunt komen?
Veel mensen zullen dit probleem herkennen. Het eindeloos wakker liggen omdat je je geen houding kunt geven, ligt te piekeren, niet moe lijkt te zijn of zelfs geheel zonder reden. Erg vervelend en een slecht begin van je nachtrust. Daarom geven wij je vandaag de 10 belangrijkste tips om beter in slaap te komen.
1. Geen geluid
Je kunt het beste in slaap komen wanneer je in een omgeving bent waarin je zo min mogelijk last hebt van (omgevings-)geluiden. Zorg er daarom voor dat er geen wasmachines of drogers aan staan en doe het raam ‘s nachts dicht wanneer je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont. Wanneer je toch nog vervelende (omgevings-)geluiden om je heen hebt, zoals bijvoorbeeld een snurkende partner, kun je oordoppen in doen, dit scheelt aanzienlijk en helpt je beter in slaap te komen.
2. Een donkere omgeving
Je komt absoluut veel beter in slaap in een donkere omgeving. Zorg er daarom voor dat je een verduisterend gordijn hebt waar geen licht doorheen komt. Heb je toch nog last van licht in je slaapkamer dan kun je eventueel nog een slaapmasker opzetten zodat je hersenen nog minder licht opvangen.
3. Een optimale slaap temperatuur
De een heeft de hele dag (ook in de winter) het raam open staan en de ander heeft de kachel lekker branden in de slaapkamer. Wat kun je het beste doen? De optimale slaap temperatuur blijkt 18 graden te zijn. In goed geïsoleerde huizen kan het zonder de kachel aan te hebben in een (niet al te strenge) winter rond de 18 graden blijven in de slaapkamer. Anders kun je eventueel heel even de kachel aanzetten voordat je naar bed gaat om de temperatuur iets op te hogen. In de zomer kun je ramen open zetten of juist dicht laten, een airco of waaier gebruiken om de temperatuur te reguleren.
Wanneer je het te warm of te koud hebt is het lastiger om in slaap te komen.
4. Elektronica de slaapkamer uit!
Elektronische apparaten zoals een elektronische wekker, smartphone, tablet of TV kunnen de nachtrust verstoren. Door licht en geluid dat deze apparaten kunnen uitzenden maak je het lastiger in slaap te vallen.
5. Schakel je gedachtes uit!
Wanneer je eenmaal in bed ligt denk je vaak over van alles na. Je bedenkt je vaak wat je de dag erna allemaal moet doen en kunt ook gaan liggen piekeren! Niet bevorderlijk voor het in slaap kunnen vallen. Belangrijk is om te proberen aan niets te denken! In ieder geval niets zinnigs. Wanneer je hoofd nog overloopt van dingen die je moet doen en onthouden kan het helpen een notitieblok naast je bed te leggen. Zo kun je alles wat je bedenkt opschrijven en hoef je er niet meer over na te denken in bed.
6. Lichten ‘s avonds dimmen
Voordat je naar bed gaat kun je alvast een beetje je slaap opwekken. Door de lichten in huis te dimmen maak je langzaam aan al wat van het slaaphormoon aan waardoor je al meer slaperig en relaxed naar bed gaat.
7. Span je aan het einde van de dag niet meer in!
Zorg ervoor dat je aan het einde van de dag (dus vlak voordat je gaat slapen) geen grote lichamelijke en geestelijke inspanning meer verricht. Geef je lichaam en je hersenen de mogelijkheid om tot rust te komen, dit bevorderd absoluut het in slaap kunnen komen.
8. Een warme douche of bad
Vlak voor het slapen gaan een warme douche of een warm bad nemen helpt je ontspannen en stimuleert het goed in slaap kunnen komen. Ga direct hierna naar bed toe.
9. Focus op de ademhaling
Focussen op de ademhaling kan helpen om je gedachtes kwijt te raken en om meer ontspannen te worden zodat je dus eerder en gemakkelijker in slaap zult vallen. Haal diep adem en adem in via de neus en uit via de mond. Gebruik ook goed je buik tijdens het ademhalen.
10. Geen honger of dorst
Wanneer je met een ‘hongergevoel’ of met dorst in bed ligt is het vaak lastig om in slaap te komen. Teveel drinken is natuurlijk ook niet goed, want dan kan het zijn dat je er ‘s nachts uit moet om te plassen, maar een paar slokjes voor het slapengaan voorkomt dorst en/of een droge mond/keel.
De bewering: na 7 uur niets meer eten is onjuist. Je kunt dus prima rond 8-9 uur voor het slapengaan nog iets kleins eten. Dit voorkomt ook dat je maag gaat knorren wanneer je in bed ligt. Dit gevoel maakt het namelijk erg lastig om in slaap te komen.
Veel succes en wellusten!
Wist je trouwens dat een goed dekbed ook van groot belang is voor een goede nachtrust? Lees er hier meer over..
Leave a Reply