(Voedings) tips bij spierkramp
Wij van Afvallen–Gezond leven adviseren iedereen die wil afvallen om meer te bewegen! Wie regelmatig sport zal vast wel eens last hebben gehad van spierkramp tijdens of na het sporten.
Ben je een onervaren sporter en ben je van plan om meer te gaan bewegen? Dan is het nuttig om onderstaand artikel door te lezen over spierkramp, want dit wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen!
(Voedings) tips bij spierkramp – oorzaak
Een veelvoorkomend oorzaak van spierkramp tijdens en na het sporten is een vocht – en zouttekort. Door veelvuldig zweten verlies je veel vocht en bij het vocht ook veel natrium. Wanneer je dit onvoldoende aanvult tijdens en na het sporten zul je last van spierkramp kunnen krijgen.
Ook kan een tekort aan magnesium en/of calcium een rol spelen bij het ontstaan van spierkramp. Magnesium, calcium en natrium spelen een rol bij de samentrekking van de spieren. Tekorten aan deze mineralen kan ongecontroleerde en pijnlijke spiersamentrekkingen veroorzaken (spierkramp).
Een té zware belasting tijdens het sporten kan ook een rol spelen bij het ontstaan van spierkramp.
(Voedings) tips bij spierkramp – voorkomen
Kramp voorkomen is, zoals we eerder ook al aangaven, beter dan genezen. Wat ten eerste van belang is om spierkramp te kunnen voorkomen is een goede opbouw van sportactiviteiten en voldoende rust. Ben je een beginnend sporter, ga dan niet direct té enthousiast van start maar bouw het rustig op. Geef de spieren na het sporten ook voldoende rust, dit verminderd het risico op het ontstaan van spierkramp aanzienlijk.
* Beginnende sporters zullen eerder last van spierkramp ervaren, ben je getraind, dan zul je minder risico lopen op spierkramp.
Houdt rekening met bovenstaande wanneer je beginnend sporter bent, denk niet direct dat je het verkeerd doet als je toch spierkramp hebt. Training baart kunst!
(Voedings) tips bij spierkramp – vochtbalans
De vochtbalans is erg belangrijk bij het voorkomen van spierkramp. Dit betekent dat je alvast goed drinkt voordat je gaat sporten en het zweetverlies voldoende compenseert tijdens het sporten met nieuw vocht.
Wanneer je echt langdurig aan het sporten bent kan een sportdrank hulp bieden! Een sportdrank bevat o.a. de mineralen natrium, magnesium en calcium. Zo vul je de eventuele tekorten aan deze mineralen worden door het drinken van sportdrank weer aangevuld, wat het risico op spierkramp weer verminderen kan.
(Voedings) tips bij spierkramp – behandeling
Heb je dan toch last van spierkramp, hoe moet je dit dan behandelen? Het kan helpen om ijs op de plek waar je spierkramp hebt te doen, dit verminderd de pijn. Rust en voldoende drinken zijn ook erg belangrijk. Daarnaast kan het werken om de spieren op te rekken en te masseren.
(Voedings) tips bij spierkramp – voeding
Wat betreft je voeding kun je niet heel veel doen om spierkramp te voorkomen of te behandelen. Wel is het natuurlijk van belang dat als je regelmatig sport, je geen tekorten hebt aan de mineralen natrium, calcium en magnesium. Aan natrium heb je niet snel een tekort. Houdt er wat betreft de hoeveelheid calcium en magnesium in je lichaam, rekening mee dat je voldoende van onderstaande producten eet:
- Brood en andere graanproducten
- Melkproducten en/of kaas
- Groente en peulvruchten
- Vlees en noten
Leave a Reply