7 meest gemaakte Dieetfouten
Lukt het u maar niet om af te vallen? Dat kan vele redenen hebben, toch komt het vaak doordat u niet op de juiste manier bezig bent met afvallen. Veel mensen maken zogenaamde dieetfouten waardoor hetgeen dat zij doen geen gunstig effect heeft op het gewicht.
In onderstaand artikel leest u meer over veel gemaakte dieetfouten die regelmatig door mensen begaan worden. Lees dit artikel goed door zodat u deze dieetfouten niet (meer) maakt!
1. Maaltijden overslaan – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Een veel gemaakte fout is het overslaan van maaltijden. Omdat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat zij minder moeten gaan eten wanneer zij willen afvallen, wordt regelmatig voor het weglaten van een maaltijd gekozen. Zo ontbijten veel mensen bijvoorbeeld niet, terwijl dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Wanneer u wilt afvallen, maar ook wanneer u op gewicht wilt blijven is het verstandig om 3 hoofdmaaltijden per dag te gebruiken en 3 keer iets kleins tussen de maaltijden door. Probeer deze regelmaat altijd vast te houden, het eten op ongeveer dezelfde tijden helpt ook bij het afvallen én op gewicht blijven.
2. Veel light en vetarme producten gebruiken – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Veel mensen staren zich blind op light producten. Light betekent niet altijd beter en zeker niet dat een product weinig calorieën bevat. Light wil zeggen dat er minder suiker of vet inzit dan in de originele variant van het product. Vaak is het echter zo dat wanneer er minder vet in een product verwerkt zit, er juist meer suiker is toegevoegd om het product toch een lekkere smaak te geven. Kijk daarom altijd op de verpakkingen naar het aantal calorieën en ga er niet zomaar vanuit dat termen als ‘light’ of ‘geen suiker toegevoegd’ betekenen dat een product gezond en caloriearm is.
3. Alleen diëten – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Fanatieke mensen die graag willen afvallen gooien vaak rigoureus hun eetpatroon om. Wat vaak vergeten wordt, is bewegen. Bewegen vormt de helft van het afvalproces maar veel mensen verzinnen allerlei smoesjes om maar niet te hoeven bewegen. Wilt u echt niet bewegen? Dan zult u er toch echt rekening mee moeten houden dat u slechts de helft afvalt van wat iemand doet die wel beweegt en het afvallen ook twee keer zo langzaam gaat, waardoor de motivatie veel lastiger vast te houden is.
Succesvol afvallen betekent: bewegen + gezond eten!
4. Crash dieet – (7 meest gemaakte dieetfouten)
De zogenaamde crash diëten zijn erg populair. U wilt immers snel resultaat zien van uw inspanningen. Toch blijkt een crash dieet niet zo succesvol als het lijkt. U voelt zich moe, slap en futloos en aan het einde van het dieet is de kans zeer groot dat u direct weer een aantal kilo’s aankomt. Dit zogenaamde jojo-effect zorgt er soms zelfs voor dat u weer terug komt op uw startgewicht, of zelfs zwaarder weegt dan uw startgewicht. Kortom: een crash dieet geeft snel resultaat maar uiteindelijk zult u dit succes niet lang behouden.
5. Streng diëten – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Wilt u resultaat? Dan moet u flink streng voor uzelf zijn! Toch? Dit is wat vaak gedacht wordt maar meestal niet de juiste manier is. Een streng dieet is niet heel lang vol te houden en resulteert vaak niet in een succesvolle afvalpoging. Gun uzelf af en toe een kleine beloning zoals een rood wijntje in het weekend, of een lekker koekje bij de koffie op woensdag, dit maakt het afvallen allemaal iets minder zwaar en helpt u gemotiveerd te blijven.
6. Hoge eisen stellen – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Het stellen van hoge eisen is ook een van de veel gemaakte dieetfouten gemaakt door fanatiekelingen. U wilt afvallen en stelt de volgende eis: na een half jaar moet ik 20 kilo afgevallen zijn. Op zich haalbaar, maar het is verstandiger om steeds weer een klein doel te stellen. Wanneer u een klein doel bereikt heeft geeft dit weer nieuwe energie en motivatie om het volgende doel te bereiken. Dit werkt uiteindelijk veel beter. De 20 kilo in een half jaar is meer een soort einddoel.
Let er ook op dat het doel bij u past. Wanneer u slechts 10 kilo overgewicht heeft en 20 kilo wilt afvallen, kan het zo zijn dat dit erg lastig gaat worden. Bent u 50 kilo te zwaar en wilt u 20 kilo afvallen, dan zal dit doel veel gemakkelijker te bereiken zijn.
7. Eentonig voedingspatroon – (7 meest gemaakte dieetfouten)
Veel mensen gaan tijdens het afvallen erg eentonig eten. Het is altijd, en zeker ook tijdens het afvallen van groot belang dat u voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit doet u door gevarieerd te eten. Kies daarom niet altijd het aller magerste beleg en altijd het fruit met de minste calorieën uit maar probeer hier gewoon in te variëren, ook als dit dan misschien iets meer calorieën betekent.
Leave a Reply