Wat is rood vlees? Gezond of ongezond?

Wat-is-rood-vleesU zult het vast wel eens gehoord hebben: rood vlees is ongezond. Maar hoe ongezond is rood vlees nu eigenlijk en wat is rood vlees precies?

Welke soorten vlees behoren tot de categorie rood vlees? En hoeveel mag u ervan hebben?

Op al deze vragen over rood vlees zullen wij op deze pagina aandacht besteden.

 

Wat is rood vlees? – ziektes en aandoeningen

Er bestaan verschillende onderzoeken die aanwijzen dat het eten van veel rood vlees het risico op bepaalde soorten kanker kan verhogen. Het gaat hierbij voornamelijk om darmkanker. Daarnaast zou het eten van veel rood vlees ook het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.

Wat is rood vlees? – ongezond

De reden dat rood vlees als ongezond wordt gezien heeft te maken met het feit dat het veel verzadigd vet (slecht vet) bevat en veel heemijzer (een ijzersoort). Bij de bereiding van rood vlees zouden schadelijke stoffen kunnen ontstaan, de zogenaamde PAK’s. De grote hoeveelheid verzadigd vet in rood vlees kan het cholesterolgehalte verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Wat is rood vlees? – kanker

Het heemijzer in rood vlees beschadigd de darmwanden en stimuleert de productie van bepaalde stoffen die het DNA beschadigen. Beide processen dragen bij aan een verhoogd risico op kanker.

Wat is rood vlees? – hoeveel mag je eten?

Een teveel aan rood vlees is dus niet goed voor de gezondheid en kan het risico op bepaalde ziektes en aandoeningen zelfs verhogen. De inname van een kleine hoeveelheid rood vlees kan echter geen kwaad. Rood vlees bevat ook genoeg gunstige voedingsstoffen voor het lichaam. Het Voedingscentrum adviseert om per week maximaal 500 gram (bereid) rood vlees te eten.

Wat is rood vlees? – soorten

Nu weet u hoeveel rood vlees u ongeveer kunt eten zonder dat het schadelijk is voor het lichaam, maar wat is rood vlees nu eigenlijk? De meeste mensen denken bij rood vlees aan biefstuk en carpaccio. Maar rood vlees staat niet voor rauw vlees. Rood vlees staat voor spiervlees van zoogdieren, hier hoort het vlees van alle dieren bij behalve dat van gevogelte, dit noemt men wit vlees. Bewerkte vleeswaren behoren ook tot de categorie rood vlees.

Wat is rood vlees? – hoe ziet 500 gram per week eruit?

Om een beeld te krijgen van hoe 500 gram rood vlees er per week uitziet hebben wij een voorbeeld voor u:

  • 4x per week een stukje rood vlees bij de maaltijd
  • 7x per week een plak bewerkt vlees op brood

Wanneer u het voorbeeld opvolgt zult u ongeveer uitkomen op 500 gram rood vlees per week. Dit betekent dus dat u 3 dagen in de week iets anders bij de warme maaltijd moet gebruiken en slechts 1 boterham kunt beleggen met bewerkte vleeswaren.

Wat is rood vlees? – hoe kun je de inname minderen?

Nu u het voorbeeld heeft gezien vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u nu kunt minderen met het eten van rood vlees, wat moet u ter vervanging gebruiken? Wij geven u een aantal tips!

Vervangers voor het stukje vlees van de warme maaltijd:

  • Ei
  • Vis (aanbeveling = twee keer per week)
  • Vegetarisch ‘vlees’
  • Gevogelte
  • Peulvruchten
  • Een keer per week géén vlees of vervanging

Vervangers voor vleeswaren als broodbeleg:

  • Kaas (1 plak per dag)
  • Jam of appelstroop
  • Sandwichspread
  • Gekookt ei
  • Kipfilet
  • Vis uit blik zoals tonijn
  • Fruit zoals banaan
  • Vegetarisch broodbeleg zoals humus
  • Roomkaas of smeerkaas light

Heeft u na het lezen van dit artikel het idee dat u teveel rood vlees eet? Deel uw ervaring met ons in een reactie! Vragen stellen mag natuurlijk ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *