Zoetstoffen in je voeding

zoetstoffenZoetstoffen worden vaak aan producten toegevoegd om ze zoeter te maken en worden vaak ter vervanging van suiker gebruikt. In veel light versies van producten zijn zoetstoffen toegevoegd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen polyolen en intensieve zoetstoffen. De polyolen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt op suiker en is zonder bijsmaak. Ze bevatten wel calorieën maar ongeveer 2x zo weinig als kristalsuiker. Bijna alle polyolen zijn natuuridentieke stoffen. Intensieve zoetstoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan suiker en leveren geen of nauwelijks calorieën, de meeste zijn synthetische gemaakt. (1)

Zoetstof beter of slechter dan suiker?

Zoetstoffen worden vooral als een marketinginstrument gebruikt omdat men bang is gemaakt voor suiker. Suiker wordt als dikmaker geportretteerd en doordat de vervangende zoetstoffen caloriearm zijn zou dit beter zijn en zou je er minder dik van worden. Dit is echter niet niet helemaal waar.

Door de zoete smaak van zoetstoffen hebben deze hetzelfde effect als suiker. Als je suiker eet gebeurt er het volgende. Omdat de bloedsuikerspiegel in balans moet blijven krijgt de alvleesklier een seintje dat het insuline moet afscheiden wat er voor zorgt dat de suikers naar de cellen worden gevoerd om gebruikt te worden als energie. Het probleem is dat de zoetstoffen in dit geval wel deze reactie in gang zetten maar omdat ze amper calorieën bevatten worden de suikers niet gevonden door de insuline. Dit resulteert er in dat de insuline de suikers uit de bloedsomloop haalt waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Zo krijgt je lichaam de boodschap dat er suikers nodig zijn waardoor het de drang naar nog meer zoete voedingsmiddelen vergroot. Des te langer je de drang probeert te onderdrukken of meer zoetstoffen gebruikt des te groter de kans dat je in een eetbui vervalt.(2)

Het gebruiken van lightproducten heeft een vergelijkbaar effect als het vaak genoemde jojo effect. Dit gebeurt bij het volgen van bepaalde diëten. Als je voedingsmiddelen inneemt die weinig calorieën bevatten en dus weinig energie geven krijgt het lichaam een signaal dat je een tekort aan energie hebt wat resulteert in een verlangen naar meer eten.

Wel of niet eten?

Zoetstoffen zijn goedgekeurd en zijn veilig om te eten maar zijn dus niet de beste optie als je graag wilt afvallen. En voor de meeste producten geldt dat een teveel nooit goed is. Er zijn verschillende gevaren als je constant kunstmatige zoetstoffen consumeert. Uiteindelijk kan de alvleesklier de afscheiding insuline verminderen maar dit wil je voorkomen omdat dit zich kan uitten in een depressie. Gebruik producten met zoetstoffen dus met mate en ga er niet vanuit dat vervangende zoetstoffen beter zijn dan suiker, zo voorkom je nare gezondheidsrisico’s.

Bronnen

1. Voedingscentrum, Zoetstoffen http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx

2. Jesse van der Velde, De gevaren van kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers http://www.jessevandervelde.com/de-gevaren-van-kunstmatige-zoetstoffen-en-suikervervangers/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *