Winter vitamines

Winter vitaminesTijdens de donkere wintermaanden voelen veel mensen zich minder goed dan tijdens de lichte zomermaanden. Veel mensen voelen zich minder energiek en kunnen zich ook geestelijk minder goed voelen dan in de zomer. Veel mensen hebben ook te maken met een zogenaamde herfstdepressie of winterdepressie. Deze personen hebben erg veel last van de verandering van weer en licht gedurende de dag en kunnen daardoor depressieve klachten ontwikkelen. Vitamines spelen zeker een rol bij een goed gevoel en een goede gezondheid gedurende de donkere maanden. In onderstaand artikel lees welke winter vitamines van belang zijn.

Vitamine D
Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Doordat de zon in de wintermaanden minder schijnt, we minder buiten komen en we bovendien veel kleding dragen kan onze huid maar weinig zonlicht opvangen. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens de wintermaanden tekort vitamine D binnenkrijgt.

Een tekort aan vitamine D kan diverse klachten veroorzaken waaronder depressieve klachten. Een vitamine D tekort kan door middel van een bloedtest worden vastgesteld. Suppletie is een mogelijke oplossing. Wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen tekort aan vitamine D ontwikkeld is om zoveel mogelijk buiten te komen en zeker als de zon volop schijnt. Uit je voeding haal je slechts een beetje vitamine D. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis en halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Eet hier in ieder geval voldoende van.

Vitamine C
Veel mensen hebben in de winter last van een verminderde weerstand. Om de weerstand te stimuleren is het van belang om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Groente, fruit en aardappelen zijn onder andere bronnen van vitamine C, eet hier dus voldoende van.

Vitamine A
Ook vitamine A speelt een rol bij de weerstand. Om een goede weerstand te ontwikkelen is het dus ook belangrijk voldoende vitamine A binnen te krijgen. Dit zit even als vitamine D ook in vette vis, halvarine, margarine en bak- en braadproducten, ook is lever rijk aan vitamine A.

Vitamine B
De volgende B vitamines stimuleren tevens een goede weerstand: vitamine B6, Vitamine B11 en vitamine B12. In de volgende voedingsmiddelen vindt je de vitamines:

Vitamine B6: vis, ei, vlees, aardappelen, peulvruchten en graanproducten.
Vitamine B11: volkorenproducten, groente en fruit.
Vitamine B12: zuivel en vlees.

Mineralen Zink en Selenium
Naast bovengenoemde vitamines zijn er ook een aantal mineralen erg belangrijk in de winter. Selenium en Zink zijn de twee belangrijkste voor een goede weerstand in de winter. In de volgende voedingsmiddelen vindt je deze mineralen:

Zink: kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees
Selenium: Schaal- en schelpdieren en ei.

Multivitamines
Omdat de mogelijkheid bestaat dat je in de winter een tekort hebt aan bepaalde vitamines en je baat hebt bij een extra dosering van diverse andere vitamines is het niet verkeerd om gedurende de wintermaanden een multivitamine supplement te slikken. Zo zorg je voor een extra vitamine boost waardoor je een goede weerstand stimuleert en meer energie hebt gedurende de donkere maandag.

Dus: eet gevarieerd en zeker gezond! Slik zo nodig een extra multivitamine supplement als je denkt dat je hier baat bij hebt. Verdere adviezen: beweeg voldoende en ga zoveel mogelijk naar buiten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *