Suiker, eet u daar te veel van?

De meeste van ons zijn dol op koek, snoep, chocolade, sap, frisdrank en gebakjes. Omdat er niet alleen suiker in “zoete lekkernijen” zit, maar ook in natuurlijke en gezonde producten, krijgen wij ongemerkt vaak veel te veel suiker binnen. Vaak heeft u dat niet eens door, maar voor uw lichaam is suiker suiker en verwerkt zij dit ook als zodanig. 

Wanneer weet u of u teveel suiker eet en/of binnenkrijgt?

U bent vermoeid en hebt minder energie
Suiker levert alleen energie. Eet u  te veel producten die suiker bevatten en te weinig producten met goede voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en vetten, dan krijgt uw lichaam te weinig voedzame stoffen binnen. Omdat uw lichaam te weinig goede voedingsstoffen en teveel ongezonde voedingsstoffen binnen krijgt, kan zij niet optimaal functioneren. Met als gevolg, dat u u vermoeid voelt en minder energie hebt. 

Eet u veel suiker, dan voelt u zich meestal na het eten energiek, omdat uw bloedsuikerspiegel piekt, maar dit is vaak helaas van korte duur. Naast minder energie, kan u ook hoofdpijn krijgen, uw onrustig voelen, stemmingswisselingen hebben of snel weer trek in eten krijgen. 
Heeft u last van een van deze klachten na het eten van een maaltijd of tussendoortje, dan is de kans groot dat u teveel suiker en te weinig voedzame producten hebt gegeten.

Uw huid is onzuiver
Een ongezond eetpatroon met veel suiker kan sneller tot huidveroudering leiden. Het eten van snelle (enkelvoudige) koolhydraten levert het lichaam te weinig voedingsstoffen op.
Ook zorgt een suikerpiek ervoor dat insuline wordt aangemaakt. Insuline stimuleert de productie van androgenen en daardoor wordt de talgproductie van uw huid hoger. Een hoge talgproductie zorgt voor meer puisjes en oneffenheden. 

U hebt buikpijn en een opgeblazen gevoel
Onze darmen houden van gezonde vezelrijke voeding en zijn er niet blij mee als we producten eten waar veel fructose (fruitsuiker) in zit. Dit merkt u o.a. aan uw ontlasting. Teveel fructose kan diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn veroorzaken. Fructose zit niet alleen in fruit, maar ook in koek, snoep, frisdranken en vruchtensappen. Eet iedere dag maximaal 2 stuks fruit, kies voor volkoren producten, eet meer groente en peulvruchten en drink voldoende water. 

U hebt steeds meer behoefte aan zoet
Bij het eten van suiker komt dopamine vrij (feelgood hormoon). Dat geeft u een fijn beloningsgevoel. 
Hoe meer suiker u eet, hoe meer uw hersenen om suiker vragen. Als u veel suiker eet, dan smaakt alles steeds minder zoet. Dit komt omdat uw smaakpapillen wennen aan suiker en daardoor heeft u steeds meer suiker nodig.  Eet minimaal twee weken geen suiker en u zult merken dat uw suikersmaak veranderd. U bent minder snel moe en u heeft minder behoefte aan suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *