Koken met restjes Tips
Hoewel het het ‘probleem’ inmiddels bij de meeste mensen wel bekend is, lijkt het er nog steeds niet op dat het minder wordt. We hebben het hier over ‘voedselverspilling’. Ieder jaar gooien we per persoon kilo’s voedsel weg! Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook nog eens slecht voor de portemonnee. Daarbij is het gewoon hartstikke zonde om alles gewoon maar weg te gooien terwijl je van restjes gewoon nog eens een keer kunt eten of van verschillende restjes weer een heerlijke maaltijd kunt maken.
Veel mensen niet weten wat ze wel en niet kunnen bewaren en hoe ze het zouden moeten bewaren en ook niet onbelangrijk: hoe lang je het kunt bewaren. Daarnaast variëren veel mensen niet met koken maar koken eigenlijk vaak hetzelfde. Koken met restjes betekent dat je volop moet variëren en combineren! Niet voor iedereen even gemakkelijk!
Omdat koken met restjes en het bewaren van restjes voor velen niet zo vanzelfsprekend is geven wij een aantal nuttige tips zodat ook jij straks minder voedsel zult weggooien en geld zult besparen!
Tip1: Bewaar restjes op de juiste manier!
Door restjes op de juiste manier te bewaren blijft het langer goed en kun je er ook langer mee wachten voordat je het restje weer gebruikt. Goed koelen en eventueel invriezen is van groot belang. Sluit daarbij de restjes goed af! Heb je bijvoorbeeld een half zakje roerbakgroente over? Sluit het zakje dan goed af met bijvoorbeeld een klip of doe de roerbakgroente in een ander zakje dat goed is af te sluiten.
Tip 2: Oordeel niet te snel!
Veel mensen denken: dit brood is oud ik gooi het weg of deze melk is over datum dus ik drink het niet meer. Toch oordelen we vaak veel te snel! Oud brood kun je bijvoorbeeld nog prima eten na het roosteren of je kunt er een tosti van maken. En wat dacht je van zelfgemaakte croutons? De houdbaarheidsdatum is een richtdatum voor de houdbaarheid. Meestal kun je producten nog prima een of een aantal dagen na de houdbaarheidsdatum gebruiken. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van het soort product en of het product geopend is of niet.
Nog een tip: overrijp fruit kun je prima verwerken in een smoothie.
Tip 3: Goed verwarmen
Verwarm restjes altijd door en door zodat eventuele bacteriën geen kans krijgen.
Tip 4: Verwarm restjes slechts 1 keer opnieuw
Heb je van een restje weer iets over? Dan kun je het echt beter weggooien. Verwarm eten niet meer dan twee keer.
Tip 5: Groente invriezen na kort koken..
Verse groente kun je prima invriezen. Het beste kun je de groente even kort koken en vervolgens invriezen. Dan blijft het prima en kun je het ontdooien wanneer je de groente wilt gaan eten. Dus heb je teveel gekocht of eet je het onverwachts niet op? Vries het dan gewoon in!
Tip 6: Probeer en varieer
Restjes van verschillende soorten groenten kunnen vaak prima bij elkaar gedaan worden. Mix er wat overgebleven vlees bij of snijd een aantal plakken ham in stukjes en kook een beetje rijst of pasta. Misschien heb je nog wat kookroom over als basis voor een saus of nog een half bakje pesto of paturain in de koelkast? Roer erdoor en je hebt een heerlijk gerecht! Zorg er in ieder geval voor dat je altijd kruiden in huis hebt om het eten lekker op smaak te brengen.
De belangrijkste tip: probeer en varieer! Vaak smaken verschillende voedingsmiddelen prima bij elkaar zonder dat je dat wist.
Leave a Reply