Hoog cholesterol – voedingsadvies

Hoog-cholesterol-voedingsadviesCholesterol speelt een belangrijke rol in het lichaam maar is bij sommige mensen in te grote getale aanwezig in het lichaam er wordt dan gesproken van een hoog cholesterol.

Het cholesterol kan ingedeeld worden in twee soorten:

HDL cholesterol (goed voor de gezondheid)
LDL cholesterol (slecht voor de gezondheid)

 

Wanneer het HDL cholesterol te laag is en het LDL cholesterol te hoog is in het lichaam dan ontstaat een verstoord cholesterol evenwicht en wordt gesproken van een hoog cholesterol. Een hoog cholesterol gehalte kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Op deze pagina leest u wat u qua voeding kunt doen om uw cholesterol te verlagen.

Hoog cholesterol – vet en cholesterol

Het cholesterol in het lichaam wordt voornamelijk verhoogd door voedingsmiddelen met veel vet en cholesterol rijke voedingsmiddelen. Als eerste voedingsadvies wordt daarom ook vaak genoemd te minderen met vet, de juiste vetten te kiezen en de inname van cholesterol rijke voedingsmiddelen te beperken. In de praktijk kom dit neer op de volgende voedingsadviezen:

 • Eet maximaal 3 eieren per week
 • Beperk de inname van orgaanvlees, paling en garnalen
 • Wees matig met het gebruik van vetrijke producten

Hoog cholesterol – verzadigd vet beperken

Verzadigd vet is de slechte vetsoort en heeft met name een ongunstige invloed op het cholesterol gehalte. Als advies voor mensen met een hoog cholesterol geldt daarom ook om de inname van de hoeveelheid verzadigd vet te beperken. Dit kan in de praktijk gedaan worden door voornamelijk magere varianten van bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken.

 • Magere zuivelproducten
 • Magere vleessoorten
 • Vloeibaar bak- en braadvet en olie
 • Halvarine
 • Snacks, snoep en koek beperken

Hoog cholesterol – voedingsvezels

Voedingsmiddelen met veel voedingsvezels verlagen het slechte cholesterol: LDL cholesterol. Het is daarom belangrijk veel voedingsvezels te gebruiken. In de praktijk komt dit neer op het volgende:

 • Gebruik veel groente en fruit
 • Gebruik volkorenproducten
 • Gebruik regelmatig peulvruchten

Hoog cholesterol – extra voedingsadvies

Naast deze standaard adviezen bij een hoog cholesterol gehalte zijn er nog een aantal extra voedingsadviezen die kunnen helpen bij een hoog cholesterol. Zo zouden plantensterolen, soja en noten ook een gunstige invloed hebben op het cholesterol. Van soja en noten is hier geen eenduidig bewijs voor.

Plantensterolen worden o.a. toegevoegd aan cholesterol verlagende producten zoals Becel pro activ boter. Er zijn bewijzen dat een dagelijkse inname van 1-3 gram plantensterolen kan helpen om het cholesterol te verlagen.

Hoog cholesterol – beweging

Naast alle voedingsadviezen is voldoende beweging ook erg belangrijk voor het cholesterol gehalte. Voldoende beweging kan zeker hulp bieden bij een hoog cholesterol gehalte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *