Hongergevoel tijdens het afvallen

Hongergevoel-tijdens-het-afvallenVeel mensen klagen tijdens het afvallen over een ‘hongergevoel’. Echte honger hebben de meeste mensen in Europa niet, maar toch is het een vervelend gevoel.

Ten gevolge van een hongergevoel zullen veel mensen tijdens het afvallen zich toch vergrijpen aan slechte lekkernijen om dit zogenaamde hongergevoel te verhelpen.

Dit komt natuurlijk niet ten goede van het gewicht.

Hongergevoel tijdens het afvallen – succes

Om succesvol te kunnen afvallen is het erg belangrijk om op de juiste manier om te gaan met een eventueel hongergevoel. Wanneer u zoals hierboven genoemd, grijpt naar slechte lekkernijen heeft dit geen goede invloed op het succes van uw afslankpoging. De eerste stap voor succes is het leren kennen van de verschillen tussen honger, trek en verzadiging. Hieronder zullen wij de verschillen tussen deze 3 begrippen beschrijven.

Honger
Honger ontstaat wanneer het lichaam echt voedsel nodig heeft om goed te kunnen functioneren en hier ook om zal vragen. Wanneer u echt honger heeft zult u merken dat uw humeur en/of concentratie kan veranderen, meestal negatief. Ook kunt u misselijk worden, gaan trillen, hoofdpijn krijgen en/of een zere buik krijgen.

Trek
Trek is geen honger maar gewoon zin hebben in iets lekkers, de maag is niet geheel gevuld en er kan nog wel iets bij. Trek wordt voornamelijk opgewekt door de geestelijke toestand. Zo krijgen veel mensen trek door het zien van iets lekkers of door anderen te zien eten.

Verzadiging
Verzadiging betekent dat u genoeg gegeten heeft. Wanneer u een maaltijd eet zult u op een gegeven moment een gevoel van verzadiging ervaren, u heeft genoeg gehad voor dat moment en stopt met eten, u heeft geen trek meer in eten.

Hongergevoel tijdens het afvallen – wat is het probleem

Het grote probleem bij mensen met overgewicht is vaak dat zij geen goed inzicht hebben in het gevoel van verzadiging, u heeft bijvoorbeeld voldoende aan 2 sneetjes brood maar lust er best 4 op. Veel mensen eten door totdat zij echt vol zitten, terwijl zij aan minder vaak genoeg hebben. Dit is soms lastig te merken aangezien het gevoel van verzadiging pas 20-30 minuten na het eten intreed. Daarnaast zijn zij vaak gevoelig voor externe factoren welke de trek doen stimuleren. Wij zullen tips geven over hoe een hongergevoel te voorkomen is en wat u het beste kunt doen als u een hongergevoel voelt opkomen.

Hongergevoel tijdens het afvallen – voorkomen tips fs_120-600

Het beste is natuurlijk om een hongergevoel te voorkomen. Onderstaande tips kunnen u helpen om een hongergevoel te voorkomen.

  • Eet regelmatig (3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes)
  • Eet veel vezels (groente,fruit, peulvruchten en volkorenproducten)
  • Vermijd prikkels, stimulansen die de trek opwekken (loop niet langs een bakkerij en ga in de supermarkt niet langs de snoep, koek en chips paden)
  • Gebruik calorie arme voedingsmiddelen welke wel goed vullen (groente en rauwkost)
  • Eet langzaam en kauw goed
  • Houdt de aandacht bij het eten, ga niet eten als er veel afleiding is (niet eten voor de televisie of onderuit gezakt op de bank)

Hongergevoel tijdens het afvallen – hoe mee omgaan?

Wat als u een hongergevoel komt opkomen en hier niet aan toe wilt geven? Wij geven een aantal tips:
Ga in eerste instantie na of het echt een hongergevoel is of alleen maar lekkere trek. Meestal is het het laatste, kies anders voor een calorie arme en goed vullende snack bij een hongergevoel.

  • Poets uw tanden bij een gevoel van trek, dit geeft een fris gevoel en neemt de trek meestal iets weg.
  • Water drinken helpt ook om de trek enigszins te stillen én bevat geen calorieën.
  • Zoek afleiding, ga iets anders doen bijvoorbeeld een stukje lopen, de was opvouwen, lezen of een andere (leuke) bezigheid.
  • Zorg ervoor dat u geen slechte snacks in huis hebt zodat u als u iets wilt eten in ieder geval voor iets gezonds kiest.

Heeft u zelf nog tips of vragen? Laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *