Goede voornemens? Tips om het vol te houden!
Goede voornemens, velen starten een nieuw jaar met een of meerdere goede voornemens. Veel voorkomende goede voornemens zijn afvallen en stoppen met roken. Met name de goede voornemens die gericht zijn op gezonder leven zijn erg populair. Hoewel veel mensen vol goede moed beginnen, houden maar weinig mensen hun goede voornemens echt vol. Daarom zullen wij in onderstaand artikel een aantal nuttige tips geven zodat jij je goede voornemens wél vol weet te houden!
Motivatie
Wat zeer belangrijk is voor het slagen van goede voornemens is een goede motivatie. Wanneer je ‘gewoon’ wilt stoppen met roken maar hier geen duidelijke, belangrijke reden of motivatie voor hebt zal het veel lastiger zijn om dit daadwerkelijk vol te houden dan wanneer je wel een duidelijke motivatie en/of reden hebt.
Ben je gemotiveerd vanwege bijvoorbeeld je gezondheid dan is dat een belangrijk punt om je aan vast te blijven houden. Herhaal je reden en/of doel steeds weer op moeilijke momenten, dat helpt! Stel jezelf voor hoe je situatie eruit zal zien als het doel behaald is. Herhaal ook steeds het beeld/idee van deze verbeterde nieuwe situatie in je hoofd, dit zorgt voor extra motivatie.
Haalbaarheid
Het is goed om doelen te stellen dus niet allen: ‘ik ga stoppen met roken’ maar: ik wil binnen 6 maanden gestopt zijn met roken. Stel duidelijke én vooral haalbare doelen en stel meerdere kleine doelen op, dit maakt het bereiken van het einddoel een stuk gemakkelijker.
Een voorbeeld van een begindoel kan zijn: ‘ik wil in de eerste maand het aantal sigaretten op een dag halveren. Is dit gelukt? Dan stel je een volgend doel, bijvoorbeeld: ‘ik rook alleen nog maar in het weekend’. Zo stel je steeds kleine doelen en wanneer je er een bereikt hebt stel je weer een nieuw doel in, zo kom je stap voor stap bij je einddoel terecht.
Wees niet te streng!
Veel mensen pakken een goed voornemen rigoureus aan. Bij afvallen wordt bijvoorbeeld direct al het lekkers verbannen uit het voedingspatroon en wordt fanatiek gesport. Voor veel mensen is deze rigoureuze overgang niet echt goed vol te houden. Probeer daarom niet te streng voor jezelf te zijn en jezelf niet direct alles te ontzeggen. Hierbij komt het punt haalbaarheid ook weer naar voren. Stel haalbare doelen die vol te houden zijn. Te streng zijn voor jezelf eindigt meestal in een teleurstelling.
Ook een beloning, bijvoorbeeld na het behalen van een klein doel kan helpen om weer gemotiveerd verder te gaan!
Samen
Het kan erg helpen om samen een goed voornemen te hebben bijvoorbeeld met je partner of een vriend of vriendin. Je kunt elkaar namelijk onwijs stimuleren en motiveren. Ook ik het goed om je naaste omgeving op de hoogte te brengen van jouw voornemen zodat er rekening met je gehouden kan worden.
Wij wensen je alvast een heel fijn en gezond 2015! En heel veel succes met je goede voornemens!
Leave a Reply