Diarree stoppen – voedingsadvies en tips

Diarree stoppen voedingsadvies en tipsDiarree kan zeer vervelend en zelfs ook gevaarlijk zijn! Diarree ontstaat door ziekte aan de maag en darmen meestal ontstaan door bacteriën en virussen. Diarree is niet alleen heel erg vervelend, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn omdat het de kans op uitdroging aanzienlijk vergroot. Heb je last van diarree, dan is het erg prettig er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Lees snel ons voedingsadvies en tips door.

Wanneer wordt gesproken van diarree?
Er wordt van diarree gesproken wanneer iemand last heeft van zeer dunne ontlasting gedurende meer dan 4 keer per dag.

Veel drinken bij diarree
Veel drinken is het belangrijkste advies bij diarree. Normaal gesproken wordt geadviseerd om 1,5 -2 liter per dag te drinken. Voor iemand die last heeft van diarree geldt het advies om 2-3 liter per dag te drinken. Iemand die last heeft van diarree kan het beste gedurende de dag door steeds kleine slokjes drinken.

Drink bij voorkeur water, bouillon of slappe thee. Bouillon is ook goed om het zoutgehalte in het lichaam aan te vullen, dit zorgt er ook voor dat er vocht in het lichaam blijft.

Voedingsadvies bij diarree
Naast veel drinken zijn er ook een aantal voedingsadviezen die nuttig zijn bij diarree. Er bestaan diverse fabels over voeding bij diarree. Zo zou het helpen om bananen te eten omdat dit ‘stoppend’ werkt en zo zijn er meer producten waarvan beweerd wordt dat het diarree stoppen kan. Voorbeelden hiervan zijn kaneel en bosbessensap.

Wat kun je het beste doen?
1. NIET: zuivelproducten, suikerrijke producten en vette producten.
2. Eet kleine beetjes tegelijk zodat de maag en darmen het niet zwaar hebben met het verwerken ervan en je klachten niet verergeren.
3. Eet waar je trek in hebt, wat je goed kunt verdragen, probeer dit voorzichtig uit. Eet geen producten die zwaar op de maag vallen.

EXTRA advies: zorg voor een goede hygiëne! Doordat diarree meestal wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen is een goede hygiëne van groot belang. Was daarom goed je handen na bijvoorbeeld een toiletbezoek of het schoonmaken van het toilet en voordat je met voedsel in aanraking komt.

Behandeling door een arts
Wanneer de diarree dusdanig ernstig is en na een aantal dagen nog steeds niet over is dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts, deze kan je medicatie voorschrijven die het herstel bevorderden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *