Cambridge dieet onder de loep: gezond of ongezond?
Het Cambridge dieet, u heeft er vast wel eens van gehoord. Het Cambridge dieet bestaat al jarenlang en is nog steeds erg populair. Hoewel er steeds weer nieuwe ideeën en inzichten komen over afvallen en diëten, waardoor veel diëten na verloop van tijd naar de achtergrond verdwijnen, blijft Cambridge steeds in de belangstelling. Hoe is het mogelijk dat Cambridge zo populair is en blijft? Is het Cambridge dieet hét wonderdieet? Hoe werkt het eigenlijk? En is het eigenlijk wel gezond? In onderstaand artikel leest u alles over het Cambridge dieet en zullen wij onze eerlijke mening geven over dit dieet.
Ontstaan van het Cambridge dieet
Het Cambridge dieet is in de jaren 70 ontstaan. Alan Howerd, een voedingswetenschapper aan de Cambridge universiteit heeft dit dieet ontwikkeld. Het idee achter het dieet is een volwaardige voeding maar dan met minder koolhydraten en minder calorieën. Hert idee van minder koolhydraten past dus eigenlijk goed in het eiwitdieet, dat tegenwoordig ook erg populair is. Als het ware staat het eiwitdieet ook voor het eten van minder koolhydraten.
Het Cambridge dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten en koolhydraten moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Het idee erachter is de volgende:
Het lichaam heeft energie nodig! Als eerste worden koolhydraten gebruikt voor energie, wanneer het lichaam daar niet genoeg van heeft worden de vetreserves aangesproken voor energie. De vetverbranding wordt hierbij gestimuleerd, en dat is nu juist de bedoeling wanneer u wilt afvallen. Daarom is het dus van belang zo min mogelijk koolhydraten in het lichaam te hebben zodat er zoveel mogelijk vetten worden verbrand. De hoge hoeveelheid eiwitten is nodig voor de spieren. Door veel eiwitten te eten blijven de spieren sterk en breken deze niet ook af tijdens het afvallen!
Voor wie is het Cambridge dieet geschikt?
Het Cambridge dieet kan eigenlijk door iedereen gevolgd worden. Wel is het erg ingrijpend dus voor de niet zo gemotiveerde mensen zal het lastig vol te houden zijn. Het Cambridge dieet is zeker geschikt voor personen die graag snel willen afvallen, want dat lukt wel met het Cambridge dieet!
De grootste doelgroep van het Cambridge dieet zijn personen die tevergeefs al meerdere afslankpogingen hebben ondernomen zonder, of met onvoldoende resultaat. Dit is vaak een laatste redmiddel, het is drastisch, maar de meeste mensen vallen er wel vanaf!
Hoe werkt het Cambridge dieet precies?
Bij het Cambridge dieet volgt u een standaard dagprogramma wat betreft de calorie inname. Gekozen kan worden voor: 500 of 800 calorieën per dag. Bij het Cambridge dieet 500 wordt alle voeding vervangen door shakes, repen, soepen en pap. Bij Cambridge 800 is er ruimte voor 1 zelfbereide maaltijd op de dag, meestal is dit de avondmaaltijd. Cambridge 800 wordt voornamelijk gekozen door personen die lichamelijk erg actief zijn gedurende de dag.
Het Cambridge dieet kan het beste gevolgd worden met behulp van een consulent. Deze begeleid u goed tijdens het dieet én helpt bij het afbouwen en het behoud van het behaalde gewichtsverlies.
Ons oordeel en advies met betrekking tot het Cambridge dieet
Het idee achter het Cambridge dieet is goed! Minder koolhydraten eten en meer eiwitten eten lijkt zeker een goede manier van afvallen die bij velen succesvol is.
Toch zijn we ten eerste geen fan van de zogenaamde crash diëten. 500 calorieën per dag is absoluut een crash dieet. Onze ervaring is dat het erg moeilijk is om na het volgen van een crash dieet het behaalde gewichtsverlies te behouden. Tevens is het ‘uithongeren’ van het lichaam niet gezond! Zeker niet voor een langere periode.
Het vervangen van een gezonde, gevarieerde voeding met verse producten door gefabriceerde shakes, pap, soepen en repen vinden wij ook geen goed idee! Dit past niet in ons idee van: Gezond afvallen.
Omdat het Cambridge dieet erg ingrijpend is lijkt het alleen te werken voor de echt gemotiveerde mensen, die bovendien keihard moeten werken om hun doel te bereiken en dit doel ook te behouden.
Ons advies: minderen met koolhydraten is een goed idee, maar volg liever het eiwitdieet met een gezonde en gevarieerde voeding en iets meer calorieën per dag. Dit is gezonder, gemakkelijker vol te houden en bovendien op den duur veel effectiever! Het enige dat u meer nodig heeft is geduld!
Wilt u dan toch het Cambridge dieet volgen dan geven wij het advies, ongeacht de mate van dagelijkse lichamelijke inspanning, om voor Cambridge 800 te kiezen. Hierin zit tenminste nog 1 echte maaltijd + het heeft minder weg van een crash dieet.
Leave a Reply