Barbecue tips top 20

barbecue tips 200x200Het lijkt erop dat de zomerse temperaturen eindelijk in aantocht zijn. Bij mooi weer hoort natuurlijk lekker buiten zitten én een goed verzorgde barbecue. Natuurlijk is het ook van belang om op een gezonde manier te barbecueën. Met het oog op uw gewicht én uw gezondheid is het nuttig om een aantal tips in het achterhoofd te houden. In dit artikel leest u de belangrijkste barbecue tips voor een gezonde barbecue. Daarnaast leest u ook algemene barbecue tips voor een geslaagd resultaat.

Barbecue tips top 20

Voor een gezonde barbecue
1. Kies voor magere vleessoorten zoals: biefstuk, kip, hamlap, varkenshaas, kalkoen, ongepaneerde schnitzel, varkensfilet.
2. Verwijder een teveel aan olie/marinade van het vlees voor het bakken.
3. Laat bij voorkeur de sauzen staan, kies anders voor een rode saus.
4. Maak een gezonde rauwkost salade en fruit salade en eet dit naast het vlees.
5. Eet geen of nauwelijks brood.
6. Verwijder aangebrande stukjes vlees, eet deze niet op!
7. Leg gaar vlees niet in de buurt van rauw vlees, leg ook geen gaar vlees op een schaal/bord o.i.d. waar rauw vlees op heeft gelegen.
8. Varkensvlees en kip dienen helemaal gaar gegeten te worden!
9. Een groentespies kan ook heerlijk zijn op de barbecue en is bovendien super gezond en calorie arm.

Algemene barbecue tips
1. Steek de barbecue tijdig aan en laat deze goed op temperatuur komen voordat het vlees erop gaat. Steek de barbecue zo’n uur van tevoren aan en wacht totdat de kolen mooi grijs van kleur zijn.
2. Laat het vlees voordat het de barbecue op gaat eerst op kamertemperatuur komen. Zet vlees echter nooit in de zon en laat het vlees niet te lang buiten de koelkast staan.
3. Gebruik een deksel op de barbecue om vlammen te voorkomen en het vlees minder droog te laten worden.
4. Draai het vlees niet te vaak om. Wanneer het vlees nog niet omgedraaid kan worden omdat het aan het rooster ‘plakt’ het vlees niet lostrekken, dit laat uiteindelijk vanzelf los.
5. Gebruik altijd een tang om het vlees om te draaien, nooit een vork!
6. Vlees kan van tevoren gemarineerd worden maar moet niet van tevoren gezouten worden.
7. Ingevroren vlees een dag van tevoren laten ontdooien in de koelkast.
8. Er wordt meestal veel te veel ingekocht, zonde want veel mensen gooien dit weg omdat niet alles te bewaren is. Zonde van het geld en voedselverspilling! Gemiddeld wordt 4-5 stukjes vlees per persoon gerekend. Dit is echter erg veel. 2-3 stukjes is echt voldoende zeker wanneer er ook bijgerechten als salades en brood zijn.
9. Gooi geen olie op het vuur!
10. Ecologische aanmaakblokjes geven het vlees geen chemische smaak zoals standaard chemische aanmaakblokjes dit wel doen.
11. De barbecue schoonmaken is voor veel mensen een vreselijk karwei. Dit is echter helemaal niet zo lastig als veel mensen denken. Onze tip: maak de barbecue (rooster) schoon wanneer deze nog warm is. Wrijf in met citroen en laat even intrekken. Vervolgens spoelt u het rooster zo schoon.

Barbecueën op gas de toekomst?
Tegenwoordig is barbecueën op gas ook steeds populairder. De reden hiervoor is voornamelijk dat het sneller gaat, de barbecue is sneller warm en het vlees is eerder klaar. Daarnaast is barbecueën op kolen niet erg gemakkelijk, op gas daarentegen gaat de meeste mensen gemakkelijk af.

Waarom toch barbecueën op kolen?
Het barbecueën op kolen wordt toch gezien als het echte barbecueën. Gezellig urenlang in de tuin zitten onder het genot van een lekker koel drankje en zo nu en dan iets lekkers eten. Op gas barbecueën kun je doen als je niet veel tijd hebt en op kolen barbecueën doe je echt voor de beleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *