Iedere dag vlees eten gezond of ongezond?

vlees eten gezondSteeds meer mensen zijn tegenwoordig vegetariër. Bewust geen vlees eten, is dat nu wel zo gezond? Daar zijn de meningen over verdeeld. Veel mensen zien er niets in om vegetariër te worden, vlees is immers gezond, waarom hoort het anders bij een normaal/gezond eetpatroon? Bovendien vinden veel mensen het stukje vlees bij de maaltijd vaak het lekkerste. En wat zou je op brood moeten doen als je vegetariër bent? Maar zijn de vleeseters eigenlijk wel zo gezond bezig? Is het gezond om iedere dag vlees te eten en is het gezond om vegetariër te zijn? Hier lees je alles over in onderstaand artikel!

Waarom is vlees eten gezond?
Ieder voedingsmiddel levert weer andere belangrijke voedingsstoffen aan voor het lichaam, zo ook vlees. Vlees is een belangrijke leverancier van o.a. eiwitten, ijzer en B vitamines.

Let op: de vetgehaltes in verschillende soorten vlees verschillen aanzienlijk van elkaar. Zo kan het ene stukje vlees best gezond zijn en het andere door de vetsamenstelling misschien wel helemaal niet zo gezond.

Puur vlees
Er is ook een verschil tussen puur vlees en bewerkt vlees. Veel vlees dat we tegenwoordig eten, zowel op brood als bij de maaltijd, is bewerkt. Aan bewerkt vlees zijn allerlei hulpmiddelen toegevoegd om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Onbewerkt vlees is gezonder dan bewerkt vlees.

Vegetariërs ongezond?
Zijn vegetariërs ongezond omdat ze de belangrijke voedingsstoffen uit vlees niet binnenkrijgen? Nee, dat is niet waar! De voedingsstoffen die vleeseters uit vlees halen kunnen vegetariërs elders uit halen.

Voorbeelden hiervan zijn: vis, eieren, kaas, noten en tofoe.

Teveel vlees is ongezond!
(Puur) vlees bevat dus belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam, maar het is niet perse nodig om vlees te eten. Deze voedingsstoffen kunnen ook uit andere producten gehaald worden.

Daarnaast wordt tegenwoordig door veel mensen teveel vlees gegeten en dit is dus niet goed voor de gezondheid. Vlees wordt verwerkt in salades, wordt op brood gegeten, wordt gebruikt bij de warme maaltijd en ook nog eens als snack/hapje.

Wie teveel vlees eet kan het risico verhogen op de ontwikkeling van diverse ziektes en aandoeningen zoals overgewicht en diverse soorten kanker.

Advies
Wat is nu ons advies, wat kun je het beste doen om zo gezond mogelijk te blijven? Wanneer je geen vegetariër bent of wil zijn is het een goed idee om flexitariër te worden! Een flexitariër eet minder vlees dan een vleeseter maar laat dit ook weer niet helemaal staan.

In de praktijk zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met het stukje vlees bij de warme maaltijd. Eet bijvoorbeeld om de dag wel vlees, dus 3x per week. Eet dan bijvoorbeeld 1x per week alleen groente en een koolhydraatbron, eet 1x een vegetarische vleesvervanger of bijvoorbeeld een ei bij de warme maaltijd en eet 2x per week vis, waarvan 1x vette vis.

Dit is helemaal geen ingrijpende manier van minderen met vlees maar is zeker een goed begin naar een gezonder lichaam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *