Wat is Coeliakie – Glutenallergie
Coeliakie wordt ook wel glutenallergie genoemd. Mensen met een coeliakie of een glutenallergie kunnen gluten niet goed verdragen. Gluten is een eiwit dat voornamelijk voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst.
Producten die daarvan gemaakt worden zijn bijvoorbeeld brood, crackers en pasta, maar ook in andere, niet voor de hand liggende producten, komen gluten voor. Bij mensen met coeliakie zal bij het eten van dit soort producten een soort allergische reactie optreden.
Coeliakie – wat gebeurd er in het lichaam?
Bij iemand met Coeliakie gaat er iets mis in de dunne darm wanneer er gluten gegeten worden. Wanneer er door iemand met coeliakie gluten gegeten worden ontstaat er een ontstekingsreactie in de dunne darm waardoor darmvlokken beschadigd raken. Darmvlokken zijn nodig om nuttige voedingsstoffen op te kunnen nemen in het lichaam.
Coeliakie – symptomen
Er kunnen diverse symptomen en verschijnselen optreden bij iemand met Coeliakie. Deze symptomen en verschijnselen passen vaak ook bij andere ziektes en aandoeningen zoals bijvoorbeeld een prikkelbare darm, maar ook bij andere niet darmgerelateerde ziektes en aandoeningen. Daarom is het soms lastig te bepalen of de symptomen die iemand heeft duiden op Coeliakie. Een aantal bekende symptomen die voor kunnen komen bij iemand met Coeliakie:
- Buikpijn
- Diarree
- Verstopping
- Opgeblazen gevoel
- Winderigheid
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Humeurigheid
- Gewichtsverlies
Maar ook ernstigere zaken zoals bloedarmoede, depressie, botontkalking en onvruchtbaarheid kunnen optreden.
Coeliakie – behandeling
Coeliakie is niet te genezen. Een persoon met Coeliakie zal daar altijd zijn of haar hele leven mee moeten leven en mee leren omgaan. Wanneer Coeliakie heel laat ontdekt wordt is het soms niet meer mogelijk om dit te behandelen. In de meeste gevallen is met een glutenvrij dieet goed te leven met Coeliakie. Het is natuurlijk wel erg lastig om strikt volgens een glutenvrij dieet te eten maar wanneer iemand met Coeliakie dit goed doet zal diegene ook niet veel last hebben van de ziekte.
Coeliakie – een glutenvrij dieet
Veel producten zijn van nature glutenvrij zo kunnen onder andere de volgende producten gemakkelijk gegeten worden door iemand met een glutenallergie:
- Groenten en Fruit
- Vlees en vis
- Aardappelen en rijst
- Eieren en melk
- Boter en olie
Als u dit rijtje zo ziet, ziet dat er waarschijnlijk nog niet eens zo lastig uit? Toch is dat het wel. Denk eens aan wat u overdag eet. Brood, crackers, koek.. Dat kan dus niet! Bovendien kunnen diverse producten die GEEN gluten bevatten evengoed sporen van gluten bevatten omdat deze voedingsmiddelen bijvoorbeeld in dezelfde fabriek worden bereid. Ook het binnenkrijgen van sporen van gluten geeft nare klachten.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel gangbare producten verkrijgbaar in de glutenvrije variant. In reguliere supermarkten is vaak al glutenvrij brood, crackers, pasta en koekjes e.d. Te vinden. Bovendien kunnen mensen met coeliakie zelf heel veel dingen bereiden van diverse graansoorten of meelsoorten zonder gluten!
Conclusie
Coeliakie is een vervelende ziekte en is niet te genezen. Wordt het in een vroeg stadium ontdekt is er goed mee te leven. Er is echter wel discipline nodig voor een strikt dieet.
Leave a Reply