Voedsel bewaren
Om de kans dat je ziek wordt van bedorven voedsel te verkleinen is het belangrijk voedsel op de juiste manier te bewaren. De fabrikanten helpen je door een houdbaarheidsdatum aan te geven. Maar wat houdt die datum precies in en hoe kun je voedsel zonder houdbaarheidsdatum bewaren?
Wat betekend de houdbaarheidsdatum?
Er zijn twee verschillende termen die je op verpakkingen tegen komt. De TGT en de THT. Deze twee termen zorgen bij veel mensen voor verwarring waardoor producten onnodig snel weggegooid worden.
TGT betekend ‘te gebruiken tot’. Dit is de uiterste consumptiedatum, na deze datum kun je het product beter niet meer gebruiken. Wil je het toch langer bewaren? Vries het dan voor de TGT datum in om de bacteriëngroei te stoppen. De TGT datum wordt gebruikt voor producten die kort houdbaar zijn zoals vlees, vis, voorgesneden groente, kant-en-klaar maaltijden of verse sappen.
THT beteken ‘tenminste houdbaar tot’. Met deze datum geeft de producent aan tot wanneer hij garandeert dat het product met een goede kwaliteit gebruikt kan worden. Na deze datum kan het product vaak nog wel gebruikt worden maar geeft de producent dus geen garantie meer. De THT datum komt voor op zowel ongekoelde producten zoals conserven als op gekoelde producten zoals zuivel.
Wat betekend koel bewaren?
Op het etiket van producten kom je regelmatig de term ‘koel bewaren’ tegen. Dit betekend dat je ze het beste op een donkere, droge plek kunt bewaren met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Dit kan bijvoorbeeld in een voorraadkast of de kelder zijn.
Wel of niet in de koelkast?
Vaak staat er op producten aangegeven of ze na opening ‘gekoeld’ bewaard moeten worden. Zet deze producten na gebruik zo snel mogelijk in de koelkast. De beste temperatuur om producten in de koelkast te bewaren is 4 graden.
Producten die je in de koelkast bewaart zijn:
- Producten die in de supermarkt ook in de koeling bewaard worden.
- Producten waarop staat ‘gekoeld bewaren’ zoals zuivel.
- Producten waarop staat ‘na openen gekoeld bewaren’. Dit zijn vaak natte producten zoals augurken en jam.
- Eieren
- Vlees
- Vis bewaar je onder in de koelkast, dit is de koudste plek.
- Groenten en fruit bewaar je in de groente la, hier is de temperatuur net iets hoger waardoor ze niet beschadigen.
- Restjes eten
Wat bewaar je in de vriezer?
De vriezer kun je op verschillende temperaturen instellen. Dit wordt op de knop vaak aangegeven met sterren. De meest ideale temperatuur om je vriezer in te stellen is op -18 graden. Hieronder geven we uitleg van de andere standen.
* -6 graden = geschikt voor ijsblokjes en om diepvriesgroenten enkele dagen te bewaren.
** -12 graden = geschikt om diepvriesgroenten tot twee weken te bewaren. Roomijs maximaal 1 dag.
*** -18 graden = geschikt om diepvriesgroente tot drie maanden te bewaren en roomijs een maand.
**** -24 tot -40 graden = geschikt om allerlei producten in te vriezen voor een langere tijd, afhankelijk van de hoeveelheid producten en de vriestemperatuur.
Kliekjes bewaren
Restjes van een maaltijd kun je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Laat de restjes zo snel mogelijk afkoelen tot 7 graden en bewaar het in een afgesloten bakje. Zo maken bacteriën minder kans om je voedsel te laten bederven. Kliekjes kun je in de vriezer langer bewaren. Pasop met het bewaren van bereide vis, dit kun je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren.
Leave a Reply