Voedingsfabels
Bananen slecht voor de stoelgang? Fruit eten na de maaltijd ongezond? Allemaal beweringen die vaak te horen zijn. Veel mensen passen hun eetpatroon hierop aan. Maar zijn al deze beweringen wel waar? Het antwoord daarop is nee. Veel van deze beweringen kunnen we voedingsfabels noemen. Soms zit er een kern van waarheid in maar vaak klopt de bewering helemaal niet en past u onterecht uw voeding hierop aan. We zetten een aantal veelvoorkomende voedingsfabels voor u op een rij.
1. Bananen werken verstoppend
Dit is niet waar. Bananen bevatten juist veel voedingsvezels die gunstig zijn voor een goede darmwerking. Belangrijk is wel voldoende te drinken. Als u veel voedingsvezels gebruikt en daarbij weinig drinkt kan het wel zijn dat de voedingsvezels verstoppend werken. Gebruik daarom dagelijks 1,5 – 2 liter vocht. NB: rijpe bananen worden gemakkelijker verteerd dan onrijpe bananen.
2. Fruit eten na de maaltijd ongezond
Beweert wordt vaak dat als je na een grote maaltijd ook nog eens fruit gaat eten je lichaam dit niet kan verteren. Het fruit zou gaan gisten in de maag, wat niet gunstig is voor het lichaam en de gezondheid. Deze bewering is onjuist. Het lichaam kan allerlei voedingsstoffen tegelijk verteren en opnemen. Het maakt dus niet uit als er na de maaltijd ook nog wat fruit wordt gegeten. Het is juist gunstig om fruit te eten na de maaltijd. Fruit bevat veel vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor de opname van ijzer in het lichaam. U kunt dus gerust wat fruit eten bij of na de maaltijd.
3. Vet is ongezond
Dit is niet waar. Veel mensen die willen afvallen vermijden zoveel mogelijk vet uit de voeding. Het is echter niet goed om al het vet uit de voeding weg te laten. Dit omdat er in vet ook belangrijke vitamines zitten die niet voorkomen in andere voedingsmiddelen. Het vermijden van vet kan dus leiden tot tekorten aan bepaalde vitaminen. Het is belangrijker te kijken naar het soort vet dat u gebruikt. Het gebruik van magere melkproducten, vlees- en visproducten, belegsoorten en tussendoortjes scheelt u in hoeveelheid vet en soort vet. Als u vet op brood gebruikt kunt u het beste een dieethalvarine kiezen. Dieet staat voor gezondere vetten en halvarine is de helft minder vet dan margarine en roomboter. Voor het bakken kunt u het beste vloeibaar bak- en braadvet of olie gebruiken. Vloeibare vetten bevatten gezondere vetten dan vaste vetten zoals roomboter of harde margarine om in te bakken.
4. Veel water drinken helpt bij afvallen
Deze bewering is in principe ook niet waar. Veel water drinken helpt wel bij een goede stoelgang maar alleen als u daarbij ook voldoende voedingsvezels gebruikt. Water kan ook helpen om de trek tijdelijk te stillen. Dus op deze manier kan water wel een rol spelen bij afvallen maar valt u door middel van alleen water drinken niet direct af.
5. Vruchtensappen zijn een goed alternatief voor frisdranken
Dit is niet waar. Natuurlijk bevatten vruchtensappen meer vitamines dan de meeste frisdranken maar als u af wilt vallen is het toch geen goede keuze. Dit omdat er in vruchtensappen vaak veel suikers en calorieën zitten. Geen goede keuze dus als u op dieet bent.
6. Koolhydraten zijn dikmakers
Veel mensen volgen tegenwoordig een koolhydraatarm dieet. Producten met veel koolhydraten zoals aardappelen en brood zouden echte dikmakers zijn. Het klopt dat je met een koolhydraatarm dieet goed af kunt vallen. Echter daarna gaan veel mensen weer koolhydraten eten en komen snel weer aan. Het is niet zo dat koolhydraten op zich dikmakers zijn, maar een verandering van eetpatroon zorgt daarvoor. 40-70% van de totale dagelijkse energie zou uit koolhydraten moeten bestaan. De hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder koolhydraten. Het gaat erom dat u niet teveel koolhydraten eet en de juiste koolhydraten eet zoals fruit en volkorenproducten.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voedingsfabels. Heeft u zelf nog een bewering waarover u twijfelt of deze waar is? Laat dit dan weten in een reactie, dan geven wij daar een antwoord op.
Leave a Reply