Tarwe gevaarlijk?
In het boek ‘brood buik’ geschreven door cardioloog (hartarts) William Davis wordt beweert dat tarwe een grote bijdrage levert aan het ontstaan van obesitas. Hij geeft ook aan dat het mijden van tarwe in de voeding voor veel gewichtsverlies kan zorgen en bijdraagt aan een goede gezondheid.
In juni verschijnt het boek in het Nederlands. Volgens de uitgeverij is het boek in New York een groot succes.
Davis schrijft in zijn boek dat het minderen met tarwe in de voeding helpt bij afvallen en helpt tegen buikklachten en vermoeidheidsklachten. Bovendien zou het eten van veel tarwe, wat in Nederland gebeurt, huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel, overtollig vet en uitstulpingen in de maag kunnen veroorzaken.
Het Voorlichtingsbureau Brood heeft de inhoud van het boek onder de loep genomen. Conclusie hiervan was dat het zij het boek van slechte kwaliteit vonden. De uitspraken van Davis zijn slecht onderbouwd. Ook hebben Amerikaanse en Nederlandse voedingswetenschappers het boek bekeken en kwamen tot dezelfde conclusie.
Deborah van der Zee van het Voorlichtingsbureau Brood geeft aan dat slechts 5-10% van de Nederlandse bevolking baad zou hebben bij het vermijden van tarwe. Dit zijn mensen met een allergie voor tarwe en sommige mensen met darmklachten. Bovendien wordt gezegd dat tarwebevattende volkorenproducten geassocieerd worden met een verminderd risico op allerlei aandoeningen zoals type 2 diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Ook zou het juist een gunstig effect kunnen hebben op het gewicht. Voor genoemde uitspraken geldt wel een goede wetenschappelijke onderbouwing.
Kortom: zolang u geen last heeft van een tarwe-allergie of darmklachten kunt u gewoon tarwe blijven eten. Wanneer u darmklachten heeft kunt u mogelijk baad hebben bij het eten van minder of geen tarwe.
Lees het originele artikel op de website van VoedingNu
Leave a Reply