Roken? Is typisch iets van 2018…

Dat roken veel schade maakt is algemeen wel bekend. De waslijst van ziektes en aandoeningen die het gevolg van roken zijn is enorm. Wat zijn de nadelen van roken nou precies en wat zijn ze op korte termijn en op lange termijn. Kortom roken is gewoon niet meer van deze tijd!

Stoppen met roken

Nadelen van roken op korte termijn:
͠͠͠     Slechte lichamelijke conditie
͠͠͠     Verkleuring van tanden en vingers
͠͠͠     Veroudering van de huid
͠͠͠     Roken hindert niet-rokers
͠͠͠     Verlies van smaak
͠͠͠     Hoesten
͠͠͠     Stinkende adem
͠͠͠     Roken is een dure verslaving
͠͠͠     Niet altijd gelegenheid om te roken

Nadelen van roken op lange termijn:
͠͠͠     Sterk verhoogd risico op kanker
͠͠͠     Huidveroudering
͠͠͠     Verhoogde kans op bloed – en vaatziekten
͠͠͠     Roken kan negatieve effecten hebben op de
vruchtbaarheid
͠͠    Wonden genezen langzamer
͠     Kans op hersenbloeding, oogziekten,
longontsteking en rugklachten nemen toe
͠͠͠    Als een zwangere vrouw rookt, kan dat
gevolgen hebben voor de baby
͠͠͠    Het reuk – en smaakvermogen wordt
aangetast

Natuurlijk zijn er ook andere ziektes die vaker voorkomen bij rokers dan bij niet-rokers, zoals Alzheimer en de ziekte van Crohn.
Veel rokers denken dat ze de klachten kunnen minderen of zelfs stoppen door te gaan sporten en gezond te eten maar dat is totaal niet het geval.

Wilt u stoppen? Bepaal dan een stopdatum. Kies een goede dag om te stoppen. Het is moeilijker om te stoppen op gelegenheden of omstandigheden waarin veel wordt gerookt.

Gebruik alles wat voorhanden is om te stoppen. Gebruik de omgeving, zoals een maatje om samen mee te stoppen, of vrienden om te praten over het stoppen. Gooi alles wat met roken te maken heeft weg, zoals pakjes sigaretten en shag, aanstekers, asbakken en ruim het “rookhoekje” op. Maak een vervangende activiteit, zoals het eten van een gezond product en sporten.

Middelen om te stoppen met roken
Er zijn verschillende producten op de markt die u helpen te stoppen met roken. Zo zijn er o.a. nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Met deze producten wordt de hoeveelheid nicotine langzaam afgebouwd. De receptoren worden echter nog wel gevoed met nicotine waardoor deze ook zullen blijven vragen. Afbouwen heeft dus niet veel zin.

Er zijn ook natuurlijke producten die de trek in een sigaret en de ontwenningsverschijnselen van nicotine verminderen. Het verlangen naar een sigaret wordt onderdrukt zonder nicotine en andere schadelijke stoffen binnen te krijgen. Het stoppen zal gemakkelijker en sneller gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *