Ontbijten : afvallen én een fit en energiek leven

Veel mensen realiseren zich niet hoe cruciaal het ontbijt is voor een fit en energiek leven. Het ontbijt levert ook een belangrijke bijdrage aan het afvallen. We bespreken hier het belang van ontbijten en hoe ontbijten je helpt met afvallen.

Belang van goed ontbijten
Ieder mens heeft voedingsstoffen en energie nodig om dagelijks goed te kunnen presteren.  Met voedings- inname moet er van het individu worden uit gegaan, iedereen is anders.  Aan de hand van de lengte, gewicht, vetpercentage, spierpercentage en leefpatroon heeft ieder persoon een bepaalde  energiebehoefte.
Het lichaam in beweging zetten gaat niet vanzelf, dat geld voor iedereen. De gehele nacht zijn er geen voedingsstoffen toegevoegd aan het lichaam. De beste start van de dag is ontbijt.

Door te ontbijten krijgt het lichaam met ontbijt meteen de dagelijkse behoefte aan koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. In Nederland bestaat het ontbijt vooral uit graanproducten als volkoren brood of witbrood, met daarop boter en broodbeleg. Voedingsvezels uit graanproducten geven een verzadigd gevoel.Uit melk en zuivel worden de proteïnes gehaald, en een vruchtensap en water leveren de nodige vitaminen en mineralen.

Ook door het lichaam gespreid over de dag voeding te geven zal de stofwisseling zich stabiliseren en daarmee verdwijnen ook klachten als vermoeidheid, slaperigheid, honger en trek.
Door goed te ontbijten in de ochtend loop je geen achterstand op gedurende de rest van de dag.  Uit onderzoek komt naar voren dat er een tekort aan voedingstoffen wordt opgebouwd door het overslaan van ontbijt. Dit tekort kan gedurende de gehele dag niet meer vereffent worden.

Afvallen
Voor mensen die niet ontbijten en willen afvallen :
Door te ontbijten val je af.  Het is onzin dat ontbijt overslaan minder calorie inname betekent en je daarmee gemakkelijk af kan vallen.

Door het tekort aan voedingsstoffen dat door het overslaan van het ontbijt is ontstaan wreekt zich later op de dag. Er wordt namelijk later op de dag veel calorie rijk voedsel genomen om het tekort weer aan te vullen. Dit voedsel is vaak veel vetter en ongezonder dan de gezonde graanproducten van het ontbijt.

Door later op de dag te eten komt de stofwisseling later gang. De stofwisseling heeft meer moeite met het verwerken van veel en vet voedsel. Klachten die hierdoor ontstaan zijn vermoeidheid en slaperigheid. In vet eten zitten weinig vitamines en mineralen, een vereiste voor een fit en energiek lichaam.

Door in de ochtend te ontbijten zet je de stofwisseling meteen in beweging. Het lichaam heeft energie nodig om de stofwisseling in gang te zetten. Door te eten gebruik je dus energie. Voor een strak en slank lichaam en voor een fit en energiek leven is ontbijt dus essentieel!

Een ontbijt moet worden gepland. Er mogen geen excuus zijn om het ontbijt over te slaan.
Voor een snel en gezond ontbijt zijn er drink ontbijten, ontbijt koek, beschuit of een stukje fruit. Deze zijn snel en makkelijk op te eten in de ochtend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *